Тръмп иска да излезе от режима на криза възможно най-бързо

Според него нов екип експерти трябва да се концентрира върху възстановяването на американската икономика

Снимка: Yuri Gripas/Abaca/Bloomberg Снимка: Yuri Gripas/Abaca/Bloomberg

Работната коронавирусна група на Белия дом може да бъде разпусната през следващите седмици - още един знак, че американският президент Доналд Тръмп иска да излезе от режима на криза възможно най-бързо, пише Die Zeit.

Според вицепрезидента Майк Пенс работната група може да прекрати ангажиментите си в края на май или началото на юни предвид напредъка в борбата с коронавируса.

Още по темата

Впоследствие задачите на групата експерти, съветващи Тръмп за това как да се справи с пандемията, трябва постепенно да бъдат прехвърлени обратно на компетентните органи.

Още по темата

Управлението на кризи скоро трябва да се извършва по обичайния си начин, каза Пенс. Работната група координира усилията на правителството на САЩ за овладяване на пандемията от края на януари. През последните седмици вирусологът Антъни Фочи стана известен като нейното лице.

Според президента Тръмп нов екип трябва да поеме работата и да се съсредоточи върху възобновяването на икономиката. „Не можем да държим страната си затворена пет години“, твърди той.

Още по темата

„Ситуацията не е перфектна, някои хора са тежко засегнати от вируса, но трябва да отворим страната отново скоро“, подчерта още Тръмп.

Данните обаче показват, че пандемията далеч не е под контрол в САЩ. Около 1,2 милиона души там са заразени според данни на университета „Джон Хопкинс“. Около 70 000 души са починали. Експертите прогнозират, че броят на смъртните случаи в САЩ може да нарасне до около 134 000 до средата на лятото.

Последни новини
Още от Новини от света