Валутите на развиващите се икономики се съвземат след отмяната на мерките

Страните избраха различен подход за облекчаването на рестрикциите срещу разпространението на коронавируса

Снимка: Rodrigo Capote Снимка: Rodrigo Capote

Развиващите се пазари се съвзеха през последните няколко седмици на фона на нарастващия оптимизъм, че могат да разхлабят мерките срещу коронавируса и да върнат икономиките си към нормалността. Все още обаче им предстои дълъг път, пише Bloomberg.

“Инвеститорите виждат светлина в края на тунела след мерките за овладяване на пандемията”, посочва експерт от AxiCorp. “Страните, които са способни да отворят икономиките си, намалявайки риска от повторна вълна на инфекцията, ще се представят най-добре”, добавя той.

Валутите на развиващите се пазари и акциите на компаниите в тях поскънаха във вторник, насърчени от плановете на правителствата за облекчаване на мерките. Чехия позволи на ресторантите и магазините да отворят отново, докато Нигерия започна частично да отменя ограниченията, валидни за Лагос и Абуджа от понеделник.

Ето и какви са последните планове за отмяна на мерките в част от развиващите се пазари:

Индия

Очаква се Индия да прекрати националната карантина след около две седмици. Някои рестрикции вече бяха отменени в градските зони в страната. Правителството облекчи и част от мерките на 20-ти април за останалите райони, позволявайки на фермерите и някои индустрии да започнат работа отново. Малките квартални магазини също отвориха в края на април.

Рупията изтри около 5% от стойността си през тази година, въпреки че успя да ограничи загубите, след като достигна рекордно дъно през април.

Южна Африка

Южна Африка, чиято валута се срина с почти 24% от началото на годината, отмени някои от рестрикциите от 1-ви май. Компаниите от няколко индустрии, включително миннодобивната и автомобилната, възобновиха дейност при спазване на строги правила. Железопътните услуги също бяха възобновени в страната.

Турция

Турция планира да рестартира икономиката си с възстановяване на някои вътрешни полети в средата на май. Други стъпки също се обмислят от Анкара, включително възстановяване на железопътните услуги и отварянето на училища.

Правителството постави под карантина 31 града по време на уикендите и националните празници. Турската лира отслабва през последните седем месеца, като стойността ѝ се понижава с около 20% от септември насам.

Още по темата

Русия

Русия подготвя план за постепенна отмяна на рестрикциите, който трябва да влезе в сила от 11-ти май. “Отмяната на мерките срещу епидемията няма да се случи изведнъж”, заяви президентът Владимир Путин.

Рублата изгуби около 17% от стойността си миналата година като част от загубите ѝ са заради поевтиняването на петрола.

Полша

Полша отвори търговските центрове, хотелите и детските градини от понеделник, като по-късно този месец планира и провеждането на президентски избори. Някои от ограниченията в страната паднаха още през април, когато беше позволно на повече хора да влизат в магазините едновременно, както и да се разхождат в парковете и на открито.

Злотата отслабна с 9% през 2020 г.

Дубай

Дубай възобнови част от услугите на търговския и транспортния сектор в края на април. Моловете в страната отвориха, спазвайки стриктни правила, включително за ограничаване на капацитета им за посетители до 30%.

Дубай се надява да успее да възстанови и част от туристическия си сектор в началото на юли.

Саудитска Арабия

Саудитска Арабия отмени полицейските часове в почти всички от регионите си и позволи възстановяването на някои търговски и икономически дейности.

 

Последни новини
Още от Новини от света