САЩ и Великобритания започват търговски преговори

Очаква се селското стопанство да бъде сред най-трудните въпроси в преговорите

Снимка: Oliver Contreras/Pool via Bloomberg Снимка: Oliver Contreras/Pool via Bloomberg

Съединените щати и Великобритания започват търговски преговори чрез видеоконференция във вторник, докато и двете страни се борят с последиците от пандемията от коронавируса и целят да засилят вътрешните си вериги за доставки, съобщава Investor.bg.

Разговорите ще бъдат първите големи търговски преговори на Вашингтон през 2020 г. и ще се проведат в същото време, когато Лондон се намира в преговори за условията по търговията си с  ЕС, които трябва да приключат до края на годината.

Администрацията на Тръмп се стреми да прехвърли веригите на доставки обратно в Съединените щати и далеч от Китай и предприе кампания „Купете американското“ за медицински стоки и други доставки.

Очаква се селското стопанство да бъде сред най-трудните въпроси в преговорите, предвид силната британска опозиция на американските генетично модифицирани култури и антибактериални лечения за домашни птици. Премиерът на Обединеното кралство Борис Джонсън обеща да постигне „трудна сделка“, а държавният секретар по международната търговия на страната Лиз Тръс заяви, че Великобритания няма да намали стандартите си за безопасност на храните.

Търговската камара на САЩ, призова двамата съюзници да премахнат всички мита помежду си, заявявайки, че това ще засили дългосрочните перспективи за двете страни в момент, когато икономиките им са силно засегнати от блокадите, насочени към ограничаване на разпространението на коронавируса.

Още по темата четете на Investor.bg. 

Последни новини
Още от Новини от света