Петролът поскъпва за пети пореден ден благодарение на намаленото производство

Най-лошото по отношение на излишъка при доставките може да е приключило

Снимка: Bloomberg Снимка: Bloomberg

Петролът се насочва към най-дългата поредица от дневните ръстове от повече от девет месеца насам като сигнал, че най-лошото по отношение на излишъка при доставките може да е приключило, тъй като ограничаването на производството вече е в ход, съобщава Bloomberg.

Фючърсите върху американския суров петрол поскъпват за пети пореден ден до над 22 долара за барел, след като по данни на Genscape е отчетено увеличение на запасите в Кушинг, Оклахома, с 1.8 млн. барела. Това би било най-слабото нарастване на запасите от средата на март, ако официалните данни го потвърдят в сряда.

Американският суров петрол регистрира двоен ръст в цената си от миналата седмица, когато се търгуваше за около 10 долара за барел.

Междувременно от 1 май влезе в сила сделката на ОПЕК+ за ограничаване на производството. В САЩ Exxon Mobil, Chevron и ConocoPhillips планират да ограничат производството си с общо 660 хил. барела на ден до края на юни.

Още по темата

Има сигнали, че спадът в търсенето може да е достигнало дъното си на някои пазари, макар че възстановяването на потреблението е ясно, че ще е постепенно.

WTI с доставка през юни поскъпва с 9,96% до 22.42 долара за барел във вторник малко след 10 часа българско време, след като затвори с ръст от 3.1% в понеделник. Фючърсите са поскъпнали със 78% от 28 април насам.

Брент с доставка през юни отчита ръст в цената си със 7.21% до 29.16 долара за барел след покачване с 2.9% в предишната сесия.

„Пикът на свръхпредлагането вероятно е достигнат и е започнало продължително балансиране“, смятат анализаторите от Morgan Stanley.

Като доказателство за това колко е голямо свръхпредлагането, доставките на суров петрол от Близкия изток нараснаха до най-високото си ниво от поне януари 2017 г. миналия месец. Саудитска Арабия, Ирак, Кувейт и Обединените арабски емирства, които представляват около 70% от производството на ОПЕК, са доставяли през април средно 18,9 милиона барела на ден суров петрол и кондензат, показват данни за танкерите, събрани от Bloomberg. Това е с 2 милиона барела на ден повече от ревизираните данни за март.

Последни новини
Още от Новини от света