Как пандемията промени веригите на доставка, производството и онлайн пазаруването?

Технологиите и иновациите могат да смекчат ефекта от коронавирусната криза

Снимка: Cole Burston Снимка: Cole Burston

Пандемията от коронавирус показа, че въпреки, че веригите на доставка са достигнали изключително високо ниво на качество и ефективност, няма много място за грешка, посочват в свой анализ експерти на Colliers.

„Придвижването в Европа все още е много усложнено, независимо от сигналите за положителна промяна от страна на големи икономики като тези на Китай и САЩ, преминаването на някои държавни граници продължава да води до големи закъснения в доставките. Съответно компаниите, за които навременната доставка е от решаващо значение, трябва или да променят графиците си, или да потърсят алтернативни решения. Закъсненията имат съществено отражение върху бизнесите със стоки с кратък срок на годност, което може да доведе до увеличаване на търсенето на допълнителни складови площи с нови характеристики“, твърди Кевин Търпин, Регионален директор проучвания, Colliers CEE. 

Автомобилната индустрия и възходът на споделеното ползване на автомобили

Много от световните лидери в производството на автомобили са със седалище в Европа и мащабни операции в целия свят. Дейността на много от тях е преустановена през последните няколко седмици, което оказва огромен домино ефект и върху свързаните индустрии.

В допълнение, автомобилният сектор е повлиян не само от Covid-19, но и от много други фактори, които променят неговия облик. Сред тях са непостоянните нива на продажби, необходимостта от устойчиви/хибридни продукти, навлизането на автономно управлявани автомобили и други иновации, които тепърва изискват от индустрията да се докаже. Кризата може да доведе до ускоряване на тези промени, въпреки че вероятно ще отнеме време, тъй като това е изключително комплексен сектор.

В момента необходимостта от използването на транспорт в много държави е ограничена, поради това, че много хора работят от вкъщи. Как ще продължи тази тенденция предстои да разберем. В резултат на случващото се можем да станем свидетели на ръст на споделеното ползване на автомобили и на мобилността като услуга (MaaS).

Електронната търговия: търговците с по-голям потенциал ще засилят онлайн активността си

Електронната търговия положително е една от сферите, за които ефектът от кризата може да се каже, че е сравнително благоприятен. С множеството ограничения, наложени в резултат на извънредното положение и затварянето на търговски обекти в Европа, повечето хора бяха принудени да пазаруват онлайн, независимо дали преди са го правили, или не.

Различни фактори ни дават основание да предполагаме, че поради вируса и промяната в потребителското поведение, търговците с по-голям потенциал ще се наложи да увеличат своята активност по отношение на продажбите в интернет и реализацията на доставките.

Технологиите и иновациите могат да смекчат ефекта от пандемията

Възходът на машините започна много отдавна и времена като настоящите потвърждават, че те имат важна роля в живота ни и сега, и в бъдеще. Сградите в индустриалния и логистичния сектор станаха значително „по-умни“ през последните няколко години, за да отговорят на изискванията на техните ползватели, също както и управлението им е все по-зависимо и обвързано с развитието на технологиите.

Съществуват огромен брой сфери, в които технологиите допринасят за подобряване на начина, по който сградите функционират и се управляват. Примери за това са системите за наблюдение и оптимизация на използваното електричество, роботите, 3-D принтерите, дроновете. Всички те се използват от известно време и постоянно се усъвършенстват. Не беше възможно да бъдем подготвени за тази пандемия, но инвестицията в технологии и иновации може да смекчи ефектите от нея в случай, че продължи по-дълго или се повтори в бъдеще

 

Последни новини
Още от Новини от света