Инвестиционната стратегия на Уорън Бъфет в условията на COVID-19 се промени заради Фед

Тази криза е много по-различна от финансовата, заяви милиардерът инвеститор

Инвеститорът милиардер Упрън Бъфет. Снимка: Andrew Harrer Инвеститорът милиардер Упрън Бъфет. Снимка: Andrew Harrer

Уорън Бъфет постигна някои забележителни сделки - купувайки изгодно акции на Goldman Sachs и General Electric, докато останалите инвеститори бяха изпаднали в паника по време на последната финансова криза. Този път обаче той е по-предпазлив, пише в свой анализ Bloomberg.

С рекордните 137 милиарда долара кеш на неговата Berkshire Hathaway, Бъфет повдигна въпроси през уикенда сред акционерите, които искаха да знаят защо той не действа, докато компаниите търсят ликвидност на фона на мерките за овладяване на коронавирусната пандемия. “Тази криза е различна”, заяви Бъфет.

“Ние все още не сме направили нищо, защото не виждаме нищо, което да привлече вниманието ни и да действаме”, посочи Бъфет в годишната среща с акционерите, която се проведе онлайн.

Репутацията на известния инвеститор му позволи да служи като кредитор от последна инстанция по време на финансовата криза през 2008 г. Тъй като обаче паниката около разпространението на коронавируса нарастна на фондовите борси в края на март и започна да замразява пазарите на облигации, този път Федералният резерв го изпревари, въвеждайки безпрецедентен набор от спешни мерки.

“Имаше период, точно преди Фед да действа, в който започнахме да получаваме призиви”, заяви Бъфет на съботната среща. “Те не бяха впечатляващи призиви, но получавахме. След това част от компаниите, които се обърнаха към нас, започнаха да получават пари от пазарите, откровено - при условия, които ние нямаше да им предложим”, добави той.

Предпазливата реакция на Бъфет към последната криза привлече вниманието на много инвеститори. Въпреки че Berkshire премина към обратно изкупуване на акции за 1.7 милиарда долара през първото тримесечие, тя беше нетен продавач на акции през април, като продаде и книжата си в четирите най-големи американски авиокомпании.

Подходът постави Бъфет в лагера на други известни инвеститори, които смятат, че пазарите все още не са видели най-лошото от влиянието на пандемията. Бъфет заяви, че обратното изкупуване на акции на Berkshire не е много по-привлекателно, отколкото през януари, въпреки че книжата ѝ поевтиняват.

Още по темата

Продажбата на акциите в Delta Air Lines, Southwest Airlines, American Airlines и United Airlines следва бурната история на Бъфет с индустрията. Той се отрече от сектора след проблемния си залог на USAir преди години, като през 2016 г. отново заложи на авиоиндустрията. През март Бъфет заяви пред Yahoo Finance, че не смята да продава акциите си в авиокомпаниите.

Бъфет, председател и главен изпълнителен директор на Berkshire, спечели славата си, след като превърна компанията в конгломерат, оценяван на 444 милиарда долара. Междувременно компаниите на Berkshire натрупаха 137 милиарда долара кеш, което се равнява на близо 31-процентен дял от пазарната капитализация на конгломерата.

Бъфет заяви, че не обещава, че акциите на Berkshire ще поскъпнат повече от S&P през следващото десетилетие, но обеща да не бъде неразумен.

“Поддържането на дисциплина е приятно за дългосрочните инвеститори”, заяви Джеймс Армстронг, президент и портфолио мениждър в Henry H. Armstrong Associates. „Той (Бъфет) носи голяма отговорност и никога не забравя, че Berkshire не е негова”, посочи още Армстронг.

Бизнесът на Бъфет не беше пощаден от икономическите ефекти от блокадите на правителствата. Железопътната BNSF отчете понижени обеми на дейността си, след като коронавирусът засегна търговията, докато обувните и текстилни компании бяха ударени с 34-процентен спад на печалбите си за първото тримесечие.

Бъфет остана предпазлив към настоящата криза, като посочи, че икономическите възможности са “извънредно широки”. Той приключи срещата с класическия си оптимизъм, заявявайки, че хората никога не трябва да загагат срещу Америка. Инвеститорът остави отворена възможността дните за сключване на сделки за Berkshire да се завърнат.

Паниката на пазарите „се променя драстично, когато Фед действа, но кой знае какво ще се случи следващата седмица, следващия месец или следващата година? Фед не знае. И аз не знам, никой не знае“, каза Бъфет. „Има много различни сценарии, които могат да се възпроизведат. И при някои сценарии ще харчим много пари. При други сценарии - няма", коментира още той.

 

 

Последни новини
Още от Новини от света