ЕС подкрепи независимо разследване на произхода на коронавируса

Заседанието на Световната здравна асамблея по-късно този месец се оформя като тест за дипломатическия статут на Китай след пандемията

Снимка:  Geert Vanden Wijngaert/Bloomberg Снимка: Geert Vanden Wijngaert/Bloomberg

Европейският съюз ще внесе предложение до Световната здравна асамблея, призоваващо за независимо разследване на произхода на коронавируса, съобщава Bloomberg.

“ЕС подкрепя плана, който ще бъде представен пред Асамблеята на срещата на 18-ти май”, заяви говорител на Европейската комисия. От изявление на институцията в петък става ясно, че блокът вече е провел консултации със Световната здравна организация и регионални групи по отношение на предложението.

Заседанието на Световната здравна асамблея по-късно този месец се оформя като тест за дипломатическия статут на Китай след пандемията. В допълнение към призивите за независими разследвания, държави като САЩ настояват и за възстановяване на статута на Тайван, който Пекин разглежда като своя провинция.

Австралийският премиер Скот Морисън заяви пред репортери в Канбера, че е писал на лидерите от Г-20 тази седмица с молба за оказването на подкрепа за разследване за произхода на вируса и как е започнало всъщност неговото разпространение.

Предишните призиви в Австралия за разследване предизвикаха гнева на Китай - нейният най-голям търговски партньор. В САЩ президентът Доналд Тръмп обвини Пекин, че умишлено е злоупотребил с епидемия, убила над 4600 китайски граждани, за да му нанесе политически щети, и обеща "убедителен" доклад за произхода на вируса.

Още по темата

„Най-важното е, че имаме правилен преглед, независим преглед, който разглежда източниците на вируса по прозрачен начин“, заяви Морисън във вторник. Според него разследването ще помогне на света да се справи с появата на следващия вирус, който има "пандемичен потенциал". Морисън добави, че австралийските здравни експерти смятат, че коронавирусът произхожда от пазара на диви животни в китайския град Ухан.

 

 

Последни новини
Още от Новини от света