САЩ нямат финансова възглавница в кризата

Повечето американци натрупват дългове вместо спестявания

Снимка: Cooper Neill/Bloomberg Снимка: Cooper Neill/Bloomberg

Милиони американци трябва да вземат важни финансови решения през тези дни. Да плащат ли ипотеката си? Или задълженията си по кредитните карти? Здравно осигуряване? Сметката за ток? Или месечната вноска за автомобила?

Повече от 30 милиона американци са се регистрирали като безработни в рамките на няколко седмици и много от тях не знаят какво да правят занапред. Всеки втори с ниско възнаграждение е посочил в неотдавнашна анкета, проведена от Института за проучване на общественото мнение Pew, че не може да плати всички свои сметки. От представителите на средната класа всеки четвърти не разполага с достатъчно средства, пише Инс Цьотл за Der Spiegel.

Дълг от над 14 трилиона долара

Повечето американци натрупват дългове вместо спестявания. През февруари, малко преди пандемията да парализира икономиката, обемът на потребителските заеми отново се увеличи значително с повече от 6%. Така потребителите са се почувствали по-сигурни в извънредната ситуация. Икономиката растеше и растеше, разполагаемият доход също, и безработицата бе толкова ниска, колкото не е била от десетилетия насам. И тогава се появи коронавирусът, пише Цьотл.

Ипотеките, дълговете по кредитни карти, финансирането на автомобили и студентските заеми като стойност общо надхвърлят рекордните 14 трилиона долара. Дългът като дял от БВП е по-нисък, отколкото преди последната рецесия. Но експертите предупреждават, че голяма част от дълга се насочва в ежедневни разходи или към покупки на продукти, чиято стойност, за разлика от тази на недвижимите имоти, не се увеличава с течение на времето.

Още по темата

С икономическия спад дълговете се превърнаха в капан за много семейства и в риск за пазарната конюнктура. Инвестиционната банка UBS вижда опасност общата стойност на кредитите да е над един трилион долара:

- 950 милиарда долара от просрочени ипотеки;

- 110 милиарда долара дълг по кредитни карти;

- 60 милиарда долара от кредити за автомобили

Citigroup е формирала резерви като предпазна мярка. American Express обяви планове за масово съкращаване на разходите. Кризата засяга двойно тези компании. Те не само трябва да се справят със загубите, ако клиентите им изпаднат в неплатежоспособност. В същото време доходите им от комисиони намаляват, съобщава още Der Spiegel.

Пакетът за финансова помощ, одобрен от Конгреса на САЩ, позволява около 70% от собствениците на жилища временно да преустановят плащанията си по кредитите. Същото се отнася и за тези, които имат студентски заеми към държавата. Дъщерните дружества на автомобилни компании като GM, Fiat, BMW или Toyota плащат вноски за предотвратяване на лични фалити. Дори луксозната марка Maserati, част от групата на Fiat Chrysler, предлага на свои клиенти забавяне на вноските до 120 дни.

„Тук сме, за да помогнем“, оповестяват компаниите за кредитни карти на своите уебсайтове. Почти всеки предоставя отсрочки, някои дори отстъпки, или се отказва от обичайната лихва за овърдрафт от 15%. В същото време обаче те бавно „спират крана“ на клиенти с лоши кредитни рейтинги, като блокират карти или намаляват лимитите им.

Но колкото по-дълго трае кризата, толкова по-трудно ще бъде да се спре фалитът, обяснява Цьотл. Около 110 милиона американци навлязоха в кризата с непогасени дългове по кредитните си карти. А тези, които не могат да ги плащат през април, вероятно също няма да имат достатъчно доходи през май. Според нюйоркската финтех компания Dv01, която проследява дейността на онлайн кредитните платформи като LendingClub, около 12% от потребителските кредити от тези доставчици от началото на април вече са просрочени.

Торстен Слок, главен икономист в Deutsche Bank Securities, заяви, че е имало предупредителни знаци още преди кризата. Коефициентът на неизпълнение на задълженията се е повишил още тогава, особено сред по-младите, хората с ниски доходи, малцинствата и нискоквалифицираните.

"Потребителите бяха уязвими", казва Слок, допълвайки, че изходният пункт на кризата не е бил добър и се е влошил.

Още по темата

Въпреки това Слок не вярва, че потребителският кредит сега може да предизвика приблизителен до финансовия срив през 2008 г.

И все пак, рискът пред американската икономика е значителен. В крайна сметка обикновено потребителските разходи са двигателят на икономиката на страната, предупреждава сенаторът демократ Елизабет Уорън, която призовава за повече помощ за задлъжнелите домакинства. Аргументът ѝ е, че ако американците в крайна сметка потънат в дългове, това ще забави възстановяването на икономиката, защото ще харчат по-малко за стоки и услуги, заключава Die Zeit.

Последни новини
Още от Новини от света