Европа предприема първите си стъпки към нормализиране на живота

След повече от 120 хил. смъртни случая в Европа лидерите внимават при отварянето на икономиката на фона на опасенията, че нов скок на заразените ще удължи кризата

Снимка: Bloomberg Снимка: Bloomberg

Европа внимателно се опитва да възстанови работата на бизнеса, като ограниченията се разхлабват в целия континент, тъй като разпространението на коронавируса се забавя, съобщава Bloomberg.

Някои музеи в Берлин отвориха врати, в Рим също някои услуги започват да се предлагат отново, а във Виена австрийците се стекоха към фризьорските салони.

Италия, Испания, Гърция, Португалия и Германия са сред страните, които разхлабват някои ограничения в понеделник. Европа се приспособява към новото нормално положение, като постепенно се връща към обществения живот, макар че някои ограничения ще останат в сила седмици или дори месеци.

Разхлабването на мерките ще облекчи натиска върху икономиките, но частичното отваряне означава, че е все още бизнесът е далеч от обичайната си активност. При мек сценарий, публикуван от Европейската централна банка в петък, икономиката в еврозоната ще се свие с 5% тази година. При задълбочаване на кризата се очаква свиване с между 8% и 12%, а БВП може да не достигне нивата от преди пандемията до края на 2022 г.

Още по темата

След повече от 120 хил. смъртни случая в Европа лидерите внимават при отварянето на икономиката на фона на опасенията, че нов скок на заразените ще удължи кризата.

Засега данните са все по-успокояващи. Германия отчете най-ниския брой на нови случаи на заразени и смъртни случаи от поне 30 март, а данните за Испания се движат около най-ниските си нива, последно наблюдавани преди въвеждането на ограниченията в началото на март.

В Португалия гражданите най-накрая могат да се подстригват, като на бръснарите им е разрешено да отворят отново заедно с малките магазини, книжарниците и автокъщите. Моловете и най-големите магазини ще трябва да изчакат до 1 юни, докато ресторантите могат да започнат да работят отново на 18 май с капацитет, ограничен до 50%. Използването на маски се изисква в обществения транспорт и в магазините.

Последни новини
Още от Новини от света