Болезнен срив в активността на азиатските заводи до рекордно ниско ниво

Данните за активността на заводите в Азия са още едно напомняне, че глобалното икономическо възстановяване от най-голямата криза след Голямата депресия ще бъде дълго и неравномерно

Снимка: Bloomberg Снимка: Bloomberg

Производството в няколко азиатски страни се понижава до рекордно ниски нива през април, което сигнализира за по-задълбочено свиване в производствения център на света, дори когато Китай започва да рестартира част от икономиката си, съобщава Bloomberg.

Индексите на мениджърите по поръчките в Югоизточна Азия паднаха под ключовото ниво от 50 пункта – разделителна линия между свиването и покачването, отбелязвайки най-ниските си стойности, регистрирани някога. Това става ясно от публикуваните данни на IHS Markit.

Показателят за производствената активност в Индия се срина до рекордно ниско ниво. В Тайван, Япония и Южна Корея отбелязаха най-ниските си нива от 2009 г. насам.

Данните за активността на заводите в Азия са още едно напомняне, че глобалното икономическо възстановяване от най-голямата криза след Голямата депресия ще бъде дълго и неравномерно. Докато Китай започна да отваря отново фабриките и да увеличава разходите за инфраструктура с цел подкрепа на вътрешната икономика, то проблемите в региона и в света вероятно ще продължат още известно време.

Още по темата

Данните за PMI индекса в Китай, публикувани миналата седмица, показват, че индексът на мениджърите по поръчките в сектора на промишлеността се е понижил до 50.8 пункта спрямо 52 пункта месец по-рано. Показателят Caixin, който е по-фокусиран върху по-малките фирми, ориентирани към износ, се върна към свиване.

Спадът в Южна Корея показва, че дори когато Китай се възстановява от блокирането, той все още страната не предлага достатъчно търсене за бързо стартиране на производството.

Данните за PMI излизат след официалните данни, които показват, че износът на Южна Корея пада през април най-много след световната финансова криза. Стойността на износа е намаляла с 24% спрямо година по-рано.

PMI промишленият индекс в Индонезия се понижи до 27.5 пункта през април спрямо 45.3 пункта през март. В Малайзия сривът е до 31.3 пункта, а във Виетнам - до 32.7 пункта.

Последни новини
Още от Новини от света