Бизнес климатът в автомобилния сектор в Германия се влошава до историческо дъно

Очакванията за производството, износ и бизнеса като цяло са помрачени

Снимка: Michaela Handrek-Rehle/Bloomberg Снимка: Michaela Handrek-Rehle/Bloomberg

Бизнес климатът в автомобилния сектор на Германия претърпява най-големия си спад и достига най-ниското си ниво през април от 1991 г., когато институтът за икономически изследвания Ifo започва да събира данни след обединението. Индексът отчита спад от минус 13.2 пункта през март до минус 85.4 пункта през април, съобщава Der Spiegel.

"Никога не сме имали толкова лоши данни за тази ключова индустрия", каза експертът от Ifo Клаус Волрабе. По време на финансовата криза показателят се е понижил до минус 82.9 пункта през април 2009 г.

По всичко личи, че няма вероятност за бърз обрат, намаляването в обема на поръчките свидетелства за това. Тази стойност падна до минус 76,7 пункта през април от минус 10,1 пункта по-рано. В същото време складовите наличности са запълнени, докато производственият капацитет спада с 45% - най-ниското ниво от 1990 г. Очакванията за производството, износа и бизнеса като цяло са помрачени.

Още по темата

Дискусия за премии при покупка

Представителите на федералното правителство и индустрията искат да обсъдят ситуацията в сектора в рамките на среща с представителите на бранша във вторник. Има настояване за въвеждане на премии за покупка, за да се помогне на автомобилните производители да „си стъпят отново на краката“. Съществуват обаче значителни критики към подобни специфични за сектора субсидии. Някои ги възприемат като лобистки прояви.

Още по темата

Индексът на мениджърите по поръчките на института IHS Markit отчита негативната ситуация в автомобилната индустрия. Той се понижава от 45.5 пункта през март до 34.5 пункта през април. Това е най-ниската измерена стойност от март 2009 г. Показателят се базира на месечно проучване сред около 400 компании и отчита растеж при стойност над 50 пункта.

Последни новини
Още от Новини от света