Air France-KLM получи 7 млрд. евро финансова помощ от Франция

Френската държава обяви и изискванията си към компанията, включително да подпомогне и дейността на Airbus

Снимка: Balint Porneczi Снимка: Balint Porneczi

Air France-KLM получи одобрение от Европейския съюз за подкрепа от френското правителство в размер на 7 милиарда евро, съобщава Bloomberg.

Превозвачът получи финансовата подкрепа за смекчаване на щетите от коронавирусната пандемия, която удари тежко авиационната индустрия. Според Air France-KLM средствата са необходими за оцеляването ѝ на фона на колапса в приходите.

След като обяви помощта, френското правителство, което заедно с Холандия притежава акции в Air France-KLM, посочи и условията на финансиране. Те включват изискването компанията да е “добър клиент” на европейския самолетен производител Airbus, който също изпитва затруднения в кризата.

По-рано тази седмица Франция заяви, че е готова да подкрепи и Airbus, но за момента компанията няма нужда от помощ.

Още по темата

“Airbus няма нужда от държавна намеса”, посочи френският министър на бюджета Жералд Дарманен в неделя, като добави, че ако производителят изпита трудности, правителството ще реагира.

Френският финансов министър Бруно льо Мер отбеляза, че държавната подкрепа към Air France-KLM ще доведе до “понижение на вътрешните маршрути” на компанията. Той добави, че държавната помощ е обвързана с обещанието, че “Air France ще се превърне в компанията, която най-много уважава околната среда”.

 

Последни новини
Още от Новини от света