Успехът на Германия в борбата срещу Covid-19 привлича международно внимание

Европейската страна е шестата най-засегната от пандемията в света, но успява да поддържа смъртността от заразата забележително ниска

Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg

Успехът на Германия при овладяването на коронавирусната пандемия привлече международно внимание. Основният урок - борете се с коронавируса на местно ниво и оставете политиката настрана, пише The Wall Street Journal.

Германската кампания срещу вируса до голяма степен се води от регионалните власти, които създадоха и контролираха спазването на правилата за социално дистанциране, работиха с бизнеса, след като преустановиха част от дейностите му, и подготвиха здравната система за болестта.

Германия има над 162 хиляди потвърдени случаи на заразени с коронавирус, което я прави шестата най-пострадала страна в света, сочат данни на университета “Джон Хопкинс”. Смъртността от заразата в страната спрямо броя на заболелите и общото ѝ население обаче остава забележително ниска, като жертвите на болестта са близо 7 хиляди.

Това означава, че смъртните случаи в Германия на милион граждани са 79. За сравнение числото за Италия е 463, за Гранция 361, а за САЩ - 191.

Случаите на новозаразени за денонощие се понжижават в събота до 890 - най-ниският брой от март насам и далеч под достигнатия пик от 6559 нови заразени за 24 часа през април.

Германия постигна това, въпреки че позволи на повечето фабрики и офиси на компании да продължат дейност в рамките на петте седмици, в които училища, магазини, чиито предлагани продукти не са от основна важност, и ресторанти останаха затворени.

Ситуацията все още не е напълно овладяна. Обръщайки се към парламента миналата седмица, канцлерът Ангела Меркел предупреди, че и най-малката грешка в премахването на мерките за овладяване на пандемията, може да доведе до нов ръст на заразените.

Въпреки че най-голямата икономика в Европа се възстановява след сравнително меки мерки, политици и бизнес лидерите от Варшава до Сан Франциско насочиха фокуса си към стъпките на Берлин за завръщане към нормалността, преди да има налични открити ефективни ваксина или лечение срещу коронавируса.

Първите пациенти, при които беше потвърдена коронавирусна индекция в Германия, бяха млади хора, които са се заразили на почивки в Италия и Австрия. Към момента средната възраст на германските пациенти, заразени с коронавирус, е 50-годишна и остава далеч по-ниска от средната възраст на заразените във Франция и Италия (62 години), което отчасти обяснява различните нива на смъртността.

 

 

 

Германия също влезе в кризата с гъста мрежа от болници и диагностични лаборатории - днес тя разполага с около 34 легла за интензивно лечение на 100 хиляди жители - повече от два пъти от тези на Франция и три пъти по-високо от британското и италианското ниво.

“Германия има капацитет и лекува около 200 пациенти, транспортирани от други страни”, заяви федералният министър на здравеопазването миналата седмица.

Страната е направила над 2 милиона теста за Covid-19 от началото на пандемията - почти два пъти повече на глава от населението спрямо САЩ. Правителството планира да увеличи капацитета на тестване от 900 хиляди до 4.5 милиона теста седмично, което би било еквивалентно на тестването на 18 милиона американци за същия период.

Баден-Вюртемберг, дом на автопроизводителите Daimler и Porsche, който беше силно засегнат от пандемията, е добър пример за това как провинциите в Германия се справиха с предизвикателството. 

“Ние имахме ранна и непроменлива стратегия”, заяви здравният министър на провинцията. “Видяхме цинамито да се насочва към нас и увеличихме капацитета на болниците си, преди да ни е ударило”, обяснява той.

Местните власти в Баден-Вюртемберг, с подкрепата на държавното правителство, увеличиха капацитета на болниците си и разработиха свои собствени тестове, които бързо могат да бъдат произведени масово. Първоначално 11-милионната провинция имаше само 560 служители, натоварени с проследяването на контактите на всеки заразен човек, но бързо увеличиха този брой до над 3000.

Държавното правителство също използва две от най-големите университетски болници на Баден-Вюртемберг, в Улм и Тюбинген, за да му помогне да изготви стратегия за пациенти с коронавирус, с която да се проведат масови тестове сред рискови групи и да се премине към навременно лечение на заразените, проявяващи тежки симптоми.

В резултат на това броят на хоспитализациите спадна и днес в Баден-Вюртемберг има повече незаети респиратори, отколкото Испания и Италия заедно, заяви здравният министър на провинцията.

 

 

Последни новини
Още от Новини от света