Италия се изправя пред ново разделение след удара от пандемията

Напрежението този път е между компаниите, които могат да възстановят дейността си, и тези, които ще трябва да изчакат

Снимка: Francesca Volpi/Bloomberg Снимка: Francesca Volpi/Bloomberg

Ходът за рестартиране на икономиката на Италия, една от най-тежко засегнатите от коронавирусната пандемия европейски държави, рискува да създаде ново разделение в страната - между компаниите, които имат позволение да възстановят дейност, и тези, които трябва да изчакат, пише в свой анализ Bloomberg.

Според новите правила на премиера Джузепе Конте строителният и производствен сектор могат да възобновят работа от 4-ти май, но търговците няма да могат да възстановят дейността си до 18-ти май. Баровете, ресторантите и фризьорските салони в Италия трябва да останат затворени поне до началото на юни, въпреки че Конте посочи, че в някои райони на страната това може да се случи по-рано.

Конте, който по-рано се извини за закъсненията в изплащането на финансовите помощи до италианците, понесе критики от коалиционните си партньори и бизнеса, особено в индустриалните северни региони на Италия, относно начина на разхлабване на мерките. Бившият премиер Матео Рензи, който ръководи малка партия в коалицията на Конте, заяви, че ще преразгледа подкрепата си, след като италианците “излязат от домовете си”.

Други избраха да не чакат толкова дълго. Собствениците на фризьорски салони в северния град Падуа протестираха срещу отлагането на облекчаването на мерките за тях, като заявиха, че вече са готови да отворят - спазвайки правилата за социално дистанциране и носейки предпазни маски и ръкавици.

Още по темата

Бъдещите затруднения

Дори след възстановяване на икономическите процеси, трудностите вероятно ще останат факт.

Конте предупреди парламента по-рано тази седмица за опасността от прибързаното отваряне на компаниите. “Все още сме в пандемия”, посочи премиерът. “Имайки се предвид риска от неизвесното, правителството не може да гарантира, че незабавно ще се върнем към нормалността”, отбеляза той.

Други страни също започнаха да експериментират с разхлабване на мерките. Мадрид се изпълни със спортуващи испанци в събота, след като правителството позволи излизането за спортни дейности за пръв път от седем седмици насам. Следващата фаза на разхлабване на мерките в Испания ще влезе в сила от понеделник, когато ресторанти, магазини, барове и хотели на четири испански острова ще могат отново да отворят, спазвайки стриктни мерки.

В Италия, първоначалният епицентът на коронавирусната пандемия в Европа, броят на новозаразените остана стабилен в събота, но смъртните случаи започнаха отново да нарастват.

Въпреки че италианското правителство очаква БВП да се свие с 8% през тази година, прогнозите на Bloomberg Economics са за спад от 13%. Данните от четвъртък показаха, че италианската икономика се е свила с 4.7% през първото тримесечие - най-големия спад от 1995 г. насам. 

Последни новини
Още от Новини от света