Бавното възстановяване на търсенето в Китай удря международните компании

Много дружества разчитат на огромния пазар на азиатската страна за голяма част от приходите си

Снимка: Qilai Shen/Bloomberg Снимка: Qilai Shen/Bloomberg

Международните компании разчитат на огромния потребителски пазар в Китай за възстановяването си след пандемията. Те са изправени пред трудна битка, пише The Wall Street Journal.

Компании от Lego до Domino's вече посочиха, че отчитат солиден растеж на търсенето от Китай спрямо нивата от преди един или два месеца. Пълното завръщане към обичайния растеж обаче се оказа трудно, тъй като много хора в азиатската страна изгубиха работите и приходите си или искат да спестяват повече.

Китай е най-големият потребителски пазар в света, като в страната са генерирани продажби на дребно за 5.8 трилиона долара през миналата година. Пикът на коронавирусната пандемия беше достигнат по-рано в там, така че компаниите от европейските държави и САЩ насочиха поглед към случващото се на пазара в Китай като показател за това какво могат да очакват у дома, след като мерките за овладяване на пандемията бъдат разхлабени.

След понижението от 21% на годишна база през първите два месеца на 2020 г., продажбите на дребно в Китай се възстановиха слабо, като спадът им е от 16% през март спрямо същия месец година по-рано. Това надвиши очакванията на някои анализатори, а Nike и L'Oréal го определиха като обнадеждаващо.

Онлайн търговците на дребно се представиха най-добре, като JD.com отчете 10% ръст на продажбите си през първото тримесечие. Някои традиционни търговци на дребно също отчетоха добри резултати - Nike съобщи, че продажбите на компанията в Китай са се увеличили с 5% през първото тримесечие на годишна база, докато продажбите на L’Oréal нарастват с 6% за същия период.

Още по темата

Повечето китайски магазини бяха отворени за няколко седмици от април, което зарадва производителите на луксозни стоки. Китайските потребители изглеждат нетърпеливи да се върнат „към предишните си модели на потребление“, заяви Жан-Жак Гуони, главен финансов директор на LVMH.

Други компании обаче посочиха, че животът в Китай остава далеч от нормалния. Изпълнителният директор на Coca-Cola Джеймс Куинси заяви, че ограниченията за събирания на множество хора на едно място в Китай намаляват потреблението. Starbucks отбеляза в края на март, че продажбите ѝ са намалели с над 40% на годишна база поради същата причина. Модната верига Hennes & Mauritz отчете постепенно възстановяване на продажбите в азиатската страна, докато тези на автомобилните производители General Motors и Ford се свиха съответно с 43% и 35% през първото тримесечие.

Експерти на Economist Intelligence Unit очакват потреблението в Китай да не се възстанови до предкризисния растеж до следващата година. Прогнозата на UBS Group е подобна, като институцията очаква ръст на онлайн търсенето през 2020 г., който обаче да не успее да преодолее общия спад.

Според официалните данни нивото на безработица в Китай достига 5.9% през март, което значи, че 27 милиона души са без работа в страната. Независими изследвания на UBS и други организации изчисляват, че безработните са около 80 милиона.

Въпреки данните няколко компании продължават да инвестират в Китай, залагайки на дългосрочните перспективи на страната. BMW наскоро започна изграждането на фабрика за 3.2 милиарда долара в североизточния град Шънян. Walmart заяви, че ще инвестира 425 милиона долара в Ухан като част от мащабна програма за разширяване през следващите пет до седем години.

 

Последни новини
Още от Новини от света