Производството на петрол на ОПЕК достига 30-годишен връх през април

Петролът се насочва към първи седмичен ръст на цените от месец насам

Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg

Производството на суров петрол в рамките на Организацията на страните износителки на петрол отчита 30-годишен връх през април, след като най-големите ѝ членки започнаха война за доминация на глобалния пазар, засегнат от коронавирусната криза, съобщава Bloomberg.

Саудитска Арабия е увеличила производството си до рекордните 11 милиона барела на ден, след като беше въвлечена в ценова война с Русия, сочи изследване на Bloomberg.

Въпреки постигнатото споразумение в средата на април за намаляване на огромните количества петрол, които заляха пазара, Рияд е продължил да поддържа високи нива на производството през по-голямата част от месеца на фона на безпрецедентния спад при търсенето.

Производството на страните от ОПЕК се увеличава с 1.73 милиона барела на ден през април - най-голямото месечно увеличение от септември 1990 г. насам.

Още по темата

Организацията е изпомпвала 30.36 милиона барела дневено през април - почти четири пъти над средното количество, необходимо през месеца, показват данни на Международната агенция по енергетика. В същия месец глобалното търсене на петрол се свива с почти 30 милиона барела на ден на фона на мерките за ограничаване на разпространението на коронавируса, които замразиха по-голямата част от икономическата активност.

Първи ръст

Междувременно петролът се насочва към първи седмичен ръст на цените от месец насам. 

Фючърсите върху петрола поскъпнаха на борсата в Ню Йорк следобяд, като цената на лекия суров петрол WTI се повиши до 20 долара за барел. Американските петролни компании обявиха големи съкращения, като Chevron посочи, че ще намали производството с 400 хиляди барела на ден, а Exxon Mobil също посочи, че ще свие броя на сондажните обекти в Пермския басейн със 75% до края на годината. Concho заяви, че вече е свила производството с около 4-5%.

В същото време ангажиментът на ОПЕК + да свие доставките с 9.7 милиона барела на ден вече влезе в сила. Алжирският министър на енергетиката Мохамед Аркаб призова членовете на картела да изпълнят повече от 100% от договорените съкращения на производството.

 

Последни новини
Още от Новини от света