Критики на Тръмп към Швеция възродиха дебата за подхода на страната към пандемията

Европейската държава избра да не въвежда строги мерки за ограничаване на разпространението на коронавируса

Снимка: JESSICA GOW Снимка: JESSICA GOW

Последните критики на американския президент Доналд Тръмп срещу Швеция възродиха дебата дали разхлабения подход на страната за справяне с пандемията е гениален, или е лудост, пише Bloomberg.

"Швеция плаща сериозно за решението си да не вземе мерки", написа Тръмп в Twitter.

Йохан Карлсон, ръководител на шведската агенция за обществено здраве, заяви, че коментарите на американския президент не натежават на решенията в страната.

„Важното е да се уверите, че държите болестта под контрол, така че здравната система да не бъде претоварена, и досега успяхме да се справим с това“, посочи той.

Последните критики на Тръмп обаче отново насочиха вниманието към противоречивия отговор на Швеция срещу коронакризата. Страната остави отворени училищата, фризьорските салони, ресторантите, фитнес залите и голяма част от останалите обществени места. Правителството призова гражданите да проявят отговорност и да стазват мерките за социално дистанциране.

Още по темата

Първоначално почти всички страни осъдиха решението на Швеция да не въведе строги мерки срещу заразата. Наскоро обаче част от мненията се промениха, след като водещ шведски епидемиолог обяви стратегията за успешна, тъй като броят на новозаразените в страната започва да се стабилизира.

Според данни на университета “Джон Хопкинс” броят на смъртните случаи в Швеция на 1000 души е около 24, докато в САЩ е приблизително 19.

Андерс Тегнел, който ръководи подхода на страната спрямо коронавируса, твърди, че идеята е да се създаде модел въз основна на очакванията, че пандемията няма да отшуми скоро.

„Дългосрочната устойчивост на строгите правила не е толкова голяма. Можете да налагате такива ограничения само за определено време. Затова трябва да намерите различен начин и нашият модел може да се окаже по-устойчив", коментира той в скорошно интервю за DR.

Това мнение спечели подкрепата на Световната здравна организация тази седмица. Майкъл Райън, началник на службите за спешни случаи на здравеопазването в СЗО, посочи, че „ако искаме да достигнем до нова нормалност, в много отношения Швеция представлява бъдещ модел“.

 

Последни новини
Още от Новини от света