Бразилия затяга мерките в борбата с коронавируса

По данни на Министерството на здравеопазването заразените в страната са над 85 000

Снимка: Andre Borges/Bloomberg Снимка: Andre Borges/Bloomberg

Съдия в Бразилия за първи път разпореди затварянето в няколко града в страната с оглед на увеличаващия се брой коорнавирусни инфекции. В Сао Луис, столицата на северния щат Мараняо, и в три други града в района бе наложено всички несъществени прояви и дейности да бъдат преустановени в период десет дни от 5 май, пише Die Zeit.

Прокурорите постановиха затварянето на градовете, тъй като всички 112 обществени легла за интензивно лечение за пациенти с Covid-19 са заети. В интервю за онлайн портала G1 съдия Дъглас де Мело Мартинс обоснова решението с аргумента, че „едни се забавляват, а други умират“.

По данни на Министерството на здравеопазването в Бразилия заразените с коронавирус са над 85 000, а починалите са 5 901. В много градове болниците изпълват своите капацитети.

Още по темата

Дяснопопулисткият президент Жаир Болсонаро не е привърженик на строгите мерки в борбата с пандемията, които някои държави наложиха, а той дори бе обвинен в саботаж заради това. Болсонаро иска Бразилия да се върне към обичайното ежедневие възможно най-бързо. В четвъртък той отпътува за Порто Алегре в Южна Бразилия за церемония по встъпването в длъжност на нов генерал. Докато повечето генерали го посрещнаха предпазливо, Болсонаро се ръкуваше, потупваше ги по раменете и предизвиква масови струпвания.

Последни новини
Още от Новини от света