Златото поскъпва през април на фона на борбата на централните банки с пандемията

Преднината при жълтия метал този месец означава, че то е поскъпвало заедно с рисковите активи

Снимка: Bloomberg Снимка: Bloomberg

Златото се насочва към най-големия си месечен ръст от 2016 г. насам, съобщава Bloomberg. Това се случва, докато големите централни банки увеличават стимулите за възстановяване на икономическите щети, причинени от пандемията от коронавирус, засилвайки привлекателността на метала като актив, съхраняващ стойност.

Кюлчетата се търгуват близо до най-високите си нива от 2012 г., след като председателят на Федералният резерв Джером Паулъл изрази загриженост в сряда, че кризата може да остави трайни белези върху американската икономика, като същевременно остави лихвите близо до нулата. По-късно в четвъртък се провежда и заседанието на Европейската централна банка. По-рано тази седмица Японската централна банка пък добави още стимули към вече наличните.

Още по темата

Златото като цяло отбелязва добро начало на годината, тъй като инвеститорите търсят актив убежище на фона на икономическия спад заради пандемията и безпрецедентните парични и фискални стимули, предизвикващи опасения за обезценяването на валутите. Преднината при златото този месец означава, че то е поскъпвало заедно с рисковите активи, включително акции благодарение на новините за разхлабване на ограничителните мерки.

През април ръст в цената си отчитат среброто и платината, докато паладият се насочва към най-голямата си месечна загуба от 2015 г. насам.

Към 10:30 часа българско време в четвъртък фючърсите върху златото с доставка през юни поскъпват с 1.25% до 1734 долара за тройунция. Контрактите с незабавна доставка се търгуват на ниво от 1720.32 долара за тройунция.

Освен от борсово търгувано злато потребителите могат да се възползват и от възможността да придобият инвестиционна злато. Това означава физически да бъде придобито златото под формата на златни кюлчета, монети и др. Тук обаче възниква въпроса със съхраняването на подобен актив, като има и разходи по застраховка и комисионна за продавача.

Важно е да се знае, че за всяко кюлче трябва да има информация като тегло, проба, сериен номер и производител. 

Важно е да се знае, че инвестиционното злато в България е осовбодено от ДДС. 

 

 

Последни новини
Още от Новини от света