Спадът на глобалното енергийно потребление - колкото потреблението на Индия

Очаква се търсенето на електроенергия да спадне с 5% през 2020 г.

Снимка: Waldo Swiegers/Bloomberg Снимка: Waldo Swiegers/Bloomberg

Коронавирусната пандемия нанесе толкова голям удар на глобалното потребление на енергия, че може да се сравни със спирането на цялото потребление на Индия - страна с 1,3 милиарда население и третият най-голям енергиен потребител в света. Това сочат данни на Международната агенция по енергетика (МАЕ), която в нов доклад заяви, че търсенето на енергия може да се срине с 6% през тази година, ако карантините продължат с месеци и икономическото възстановяване е бавно, предаде CNN.   

Такъв сценарий е "все по-вероятен", заяви МАЕ и добави, че сегашният спад ще бъде седем пъти по-голям от спада след глобалната финансова криза през 2008 г. Търсенето на електроенергия е напът да спадне с 5% през 2020 г. - най-големият спад след Голямата депресия. 

"Това е исторически шок за целия енергиен свят", казва в изявление Фатих Бирол, изпълнителен директор на базираната в Париж агенция.

Според него все още е твърде рано да се определят дългосрочните ефекти. Той обаче смята, че кризата в енергийната индустрия ще бъде значително по-различна от предишната. 

Последни новини
Още от Новини от света