Потенциална ваксина срещу COVID-19 се тества в Германия, започват тестове и в САЩ

Тя може да бъде готова за спешна употреба през есента

Снимка: Adrienne Surprenant/Bloomberg Снимка: Adrienne Surprenant/Bloomberg

Германска компания, която работи с американския фармацевтичен гигант Pfizer, е започнала тестове върху хора с потенциална ваксина срещу Covid-19, която би могла да достигне до милиони хора до края на годината, съобщиха двете компании, цитирани от CNN.  

Pfizer твърди, че ще започне тестване на експерименталната ваксина в САЩ още през следващата седмица и че ваксината може да бъде готова за спешна употреба през есента, написа Wall Street Journal във вторник.  

Базираната в Майнц BioNTech съобщава, че първата група участници е получила дози от потенциалната ваксина BNT162 във фаза 1/2 на клинично проучване в Германия.  

“12 участници в проучването са ваксинирани с BNT162 в Германия от началото на проучването на 23 април 2020 г.“, съобщава още компанията. 

Още по темата

Понастоящем няма информация за резултатите. BioNTech заяви, че на около 200 здрави доброволци на възраст от 18 до 55 години ще бъдат дадени дози, вариращи от 1 микрограм до 100 микрограма, за да намерят оптималната доза за допълнителни изследвания. 

“Освен това ще бъдат изследвани безопасността и имуногенността на ваксината“, допълват от биотехнологичната компания.  

Pfizer и BioNTech планират да започнат тестовете в САЩ при регулаторно одобрение, което се очаква скоро, казва се в изявлението.   

Германският федерален институт за ваксини и биомедицински лекарства одобри тестовете на 22 април, като това е първото в страната клинично тестване на ваксина срещу Covid-19.  

Компаниите изчисляват, че има потенциал да се доставят милиони ваксини до края на 2020 г. при условие, че има технически успех на програмата за развитие и одобрение от регулаторните органи, както и потенциал за бързо увеличаване на капацитета за производство на стотици милиони дози през 2021 г.  

Pfizer не са единствените с потенциална ваксина срещу Covid-19. Миналата седмица учените от института „Дженър“ към Оксфордския университет  в Обединеното кралство започнаха да тестват ваксината си върху хора и в зависимост от резултатите, могат да бъдат готови още през септември.  

Последни новини
Още от Новини от света