Испания се връща към новата нормалност в 4 етапа до края на юни

Театрите и кината ще могат да отворят в края на май, а плажовете - в края на юни

Снимка: Angel Garcia/Bloomberg Снимка: Angel Garcia/Bloomberg

Испания обяви четириетапен план за премахване на строгите ограничителни мерки, наложени с цел борба с коронавируса, и връщане към „новата нормалност“ до края на юни, съобщава BBC.

Премиерът Педро Санчес заяви, че всеки регион ще намали ограниченията с различно темпо в зависимост от конкретното огнище на зараза.

Четири испански острова първи ще облекчат мерките от 4 май, а останалата част от Испания следва седмица по-късно.

В Испания коронавирусът досега е убил почти 24 000 души.

Страната изтърпя някои от най-строгите ограничителни мерки в света, въведени от 14 март, като на децата беше забранено да излизат навън в продължение на шест седмици.

Има сигнали обаче, че епидемията започва да се овладява. Във вторник на дневна база смъртните случаи в Испания достигнаха 301. За сравнение в началото на април бяха отчетени 905 починали само за един ден. Броят на новите установени случаи на заразени също намаля до 1308 във вторник - най-ниското ниво от 14 март, когато бяха въведени и строгите мерки в страната.

В неделя на испански деца под 14-годишна възраст най-накрая бе разрешено да напуснат домовете си - за един час на ден, между 9 и 21 часа.

От 2 май и на останалата част от населението ще бъде разрешено да правят кратки упражнения на открито и разходки, ако процентът на заразените продължи да пада.

Как Испания ще възстанови живота в страната?

Испания вече направи първи стъпки, като позволи на работниците в производството, строителството и някои услуги да се върнат на работа от 13 април.

Във вторник премиерът на страната очерта по-пълен план за излизане от ограничителните мерки в 4 фази, всяка от които се очаква да продължи около две седмици. Той каза, че процесът ще отнеме минимум шест седмици, като изрази надежда, че няма да продължи повече от осем седмици.

"До края на юни ние като страна ще влезем в новата нормалност, ако епидемията остане под контрол", каза Педро Санчес.

Преди началото на плана ще има подготвителна "нулева фаза" от 4 до 11 май, в която фризьорите и други бизнеси, свързани с работа с хора, могат да отворят отново, ресторантите ще предлагат само храна за вкъщи, а професионалните спортни лиги ще се върнат към тренировките.

Правителството препоръча работата от вкъщи да продължи, където е възможно, до юни, когато трябва да се приложи четвъртата и последна фаза.

Какво и кога ще заработи?

Малките фирми и хотели могат да се отворят от 11 май, но социалното дистанциране ще остане в сила.

Въпреки че някои училища ще отворят отново в края на май, повечето ще останат затворени, докато новата учебна година не започне през септември, в съответствие с подобно решение в Италия. За разлика от него Франция разкри плановете за постепенно възобновяване на учебните часове от 11 май.

Ресторантите могат да започнат да отварят от средата на май, но запълването на капацитетът трябва да бъде на 30% през първата фаза.

Религиозните служби могат да се възобновят от 11 май при определени ограничения – катедралите да са запълнени на една трета от капацитета си.

Театрите и кината ще се отворят отново от края на май, но отново ще могат да запълнят не повече от една трета.

Магазините могат да отворят от около края на юни, но с осигурени два метра между купувачите.

Очаква се плажовете да отворят отново в края на юни.

Икономиката на Испания е сериозно засегната от пандемията и Испанската централна банка прогнозира, че тази година безработицата може да нарасне до 21,7%.

Педро Санчес каза, че вече се очертава рецесия с "извънреден мащаб", което ще изисква извънреден отговор от ЕС.

Последни новини
Още от Новини от света