Скандинавската авиокомпания SAS съкращава 40% от работната си сила

Решението на компанията показва трудностите, пред които е изправен европейският авиационен сектор

Снимка: Mikael Sjoberg/Bloomberg Снимка: Mikael Sjoberg/Bloomberg

Скандинавската авиокомпания SAS съкращава 5 хиляди работни места - около 40% от работната си сила, след колапса на търсенето в сектора, съобщава Bloomberg.

Базираният в Стокхолм превозвач заяви във вторник, че започва съкращенията сега, тъй като в договорите на служителите е предвиден среден срок на предизвестие от 6 месеца, а компанията трябва да се подготви за понижението в търсенето, което очаква да продължи години.

Решението на SAS показва трудностите, пред които са изправени европейските авиокомпании, след като коронавирусната криза заземи 90% от капацитета им. Правителствените мерки подпомогнаха да се избегнат съкращенията на служители в краткосрочен план, като хиляди работници сега са временно отстранени.

“Това е болезнено съобщение”, заяви главният изпълнителен директор на SAS Рикард Густафсон. “Готови сме за промени, ако търсенето се възстанови по-бързо и можем да се откажем от някои от обявените съкращения”, добави той.

Програмите в подкрепа на компаниите срещу коронавирусната криза засегнаха десетки хиляди служители в авиационната индустрия на Европа, като само British Airways изпрати по домовете им около 30 хиляди свои кадри след заземяването на по-голямата част от пътническите ѝ самолети.

SAS, която вече освободи временно 90% от служителите си, ще премине към съкращенията в Скандинавия, като 1900 ще са съкратените в Швеция, 1700 души ще останат без работа в Дания и 1300 в Норвегия.

Още по темата

Густафсон обяви, че компанията ще се възползва от държавна помощ, както беше съобщено миналия месец, според която ще получи 3 милиарда крони (3 милиона долара) гаранции за заеми от правителствата на Швеция и Дания и гаранции за 146 милиона долара от норвежкото правителство.

 

Последни новини
Още от Новини от света