Китайски учен: Коронавирусът няма да бъде заличен, ще стане сезонен

Много от случаите на заразени не проявяват симптоми, което прави трудно ограничаването на инфекцията, заявиха водещи експерти

Снимка: Giulia Marchi Снимка: Giulia Marchi

Китайски учен заяви, че новият коронавирус няма да бъде напълно заличен, като се присъедини към нарастващия брой изследователи по света, които смятат, че патогенът вероятно ще се завръща на вълни, подобно на грипа, съобщава Bloomberg.

Малко вероятно е коронавирусът да изчезне, подобно на SARS преди 17 години, тъй като заразява някои хора, без да причинява очевидни симптоми. Тази група от хора прави трудно пълното проследяване на заразените, тъй като така отчасти разпространението на коронавируса остава неустановено, заявиха пред репортери група китайски медицински изследователи.

За разлика от коронавируса, при SARS всички заразени са проявявали тежки симптоми, а когато установените случаи са били поставени под карантина, разпространението на заразата е било преустановено. По отношение на Covid-19 обаче Китай продължава да открива десетки случаи на заразени, при които липсват симптоми, въпреки че епидемията в страната е под контрол.

“Много вероятно е това да бъде епидемия, която съществува с хората за дълго време, превръщайки се в сезонна”, заяви ръководителят на Института за патогенна биология при Китайската академия за медицински науки.

Още по темата

Подобен консенсус се оформя между главните изследователи и правителствата по света, като мнението е, че е малко вероятно вирусът да бъде изцяло заличен, въпреки строгите мерки, които доведоха до замразяването на много икономики.

Антъни Фаучи, ръководител на Националния институт за алергии и инфекциозни заболявания на САЩ, заяви миналия месец, че Covid-19 може да се превърне в сезонна инфекция, което се доказва в различните страни, някои от които тепърва навлизат в зимните си сезони.

Глобалната пандемия вече зарази над 3 милиона души и взе над 210 хиляди жертви.

Въпреки че някои лидери, включително американският президент Доналд Тръмп, изразиха надежди разпространението на вируса да се забави с повишаването на температурите, китайските експерти завиха, че не са открили доказателства за това.  

Последни новини
Още от Новини от света