Испания и Франция планират постепенно завръщане към нормалния живот

Редица европейски държави вече започнаха да разхлабват мерките срещу коронавирусната пандемия

Снимка: Bloomberg Снимка: Bloomberg

Испания и Франция планират облекчаване на мерките за социална дистанция, към които вече преминаха други европейски държави, на фона на опасенията, че подобни стъпки биха могли да предизвикат пик на заболеваемостта, съобщава Bloomberg.  

Испанският премиер Педро Санчес планира да обяви разхлабване на мерките след седмичното заседание на кабинета във вторник, а френският министър-председател Едуард Филип ще представи плана на правителството пред Народното събрание.  

Италия, първоначалният епицентър на огнището в Европа, скоро ще позволи на хората да напускат домовете си за първи път от седмици, присъединявайки се към страни като Германия, Австрия и Холандия, които намаляват ограниченията. 

Швейцария в понеделник позволи на редица търговци на дребно и студиа за татуировки да отворят вратите си, докато гражданите на страната се стекоха в магазините за градинарство, за да наваксат с пролетното засаждане. 

Европейските лидери са готови да рестартират икономиките, след като мерките срещу разпространението на вируса затвориха фабриките, спряха пътуванията и задържаха милиони хора затворени в домовете им.  

Очаква се това възстановяване да е с мащаба на възстановяването след Втората световна война. Но след над 110 000 смъртни случая на континента, политиците са предпазливи при взимането на решения, които биха рискували живота на хората в името на осигуряване на работни места. 

Още по темата

Испания

Испания е готова да обсъди план за започване на постепенно премахване на карантината, след като правителството намали ограниченията за децата през уикенда и заяви, че от 3 май ще бъде позволено на възрастните да излизат навън, за да спортуват. Мадрид посочи, че някои региони могат да се отворят по-рано от други.  

Франция

Планът на Франция за постепенно облекчаване на сегашните ограничения от 11 май се коригира до последната минута. Той ще се съсредоточи върху шест области, включително обществения транспорт и училищата. В страната всички радио и телевизионни оператори променят програмите си, за да отразят много чаканото изявление на Филип в 15:00 ч. местно време в Париж.  

Гърция

Два месеца, след като Гърция регистрира първия си случай, премиерът Кириакос Мицотакис е готов да съобщи на гражданите, че е настъпил моментът да започнат да се намаляват ограничителните мерки. Първата фаза ще започне на 4 май с отваряне на магазини и фризьорски салони. Някои училища ще започнат да работят в средата на май и пътуванията между регионите ще бъдат разрешени постепенно.  

Австрия

Австрия, една от първите европейски държави, които разхлабиха ограничителните мерки, ще премахне още ограничения, тъй като нивото на заболеваемост остава ниско, заяви здравният министър Рудолф Аншобер.  

"Хората отново ще могат да напускат домовете си и да се срещат на публични места, когато желаят, вместо да им се налага да предоставят конкретна причина за това", каза Аншобер пред репортери във Виена. Австрийците все пак ще трябва да стоят на разстояние поне един метър един от друг, да носят маски в магазините и в обществения транспорт, а събиранията ще продължат да бъдат ограничени до не повече от 10 души.  

Тези стъпки са факт заради намалелия брой нови заразените на континента. Испания регистрира спад в броя на новите инфектирани и смъртни случаи, а ежедневното увеличение на случаите в Германия падна под 1000 за първи път от повече от пет седмици. Италия отчете 1739 инфектирани, което е най-ниският дневен брой за седем седмици. 

Не всички новини са добри  

Измерителят за това доколко пандемията е овладяна в Германия се повиши отново в понеделник до един пункт спрямо регистрираните 0.9 пункта предходния ден. Новите случаи на заразени във Франция също се увеличиха в началото на седмицата. 

„Моля за разбиране, че сега, когато отново нарастват процентите на зараза, трябва да сме много, много предпазливи, така че да не се налага да спрем разхлабването на мерките“, каза германският министър на икономиката Петер Алтмайер в телевизионно интервю за ARD.  

Последни новини
Още от Новини от света