Проучване: Коронавирусът може да се задържа във въздуха

Особено високи концентрации има в помещения, в които медицинският персонал сваля екипировката си

Снимка: Angel Garcia/Bloomberg Снимка: Angel Garcia/Bloomberg

Изглежда новият коронавирус се задържа във въздуха в претъпкани пространства или помещения, в които липсва вентилация. Това откриха изследователи в проучване, което утвърждава идеята, че Covid-19 може да се разпространи чрез малки частици от въздуха, известни като аерозоли, пише Bloomberg.  

В две болници в китайския град Ухан изследователите откриха частици от генетичния материал на вируса, плаващ във въздуха на болнични тоалетни и помещения, в които медицинският персонал сваля защитното си облекло. Изследването, публикувано в списание Nature Research, не се е опитвало да установи дали въздушните частици могат да причинят инфекции. 

Колко лесно новият вирус може да се разпространи във въздуха беше въпрос на дискусия. Световната здравна организация заяви, че рискът е ограничен до конкретни обстоятелства, посочвайки анализ на повече от 75 000 случая в Китай, при които не се съобщава за предаване по въздух. 

Но тъй като вирусът се разпространява по целия свят и инфектираните са близо 3 милиона, учените се опитват да разберат как точно се случва заразяването. 

Хората произвеждат два вида капчици, когато дишат, кашлят или говорят. По-големите се спускат на земята, преди да се изпарят, причинявайки замърсяване най-вече чрез обектите, върху които се заселват. По-малките - тези, които съставляват аерозоли - могат да стоят във въздуха с часове. Изследователите, водени от Ке Лан от Университета Ухан, създадоха така наречените аерозолни капани във и около две болници в града, от който тръгна пандемията. 

Те откриха малко аерозоли в отделения за пациенти, супермаркети и жилищни сгради. Много повече са открити в тоалетни, както и в две зони, през които преминават големи тълпи, включително вътрешно пространство в близост до една от болниците. 

Особено високи концентрации се появиха в помещенията, в които медицинският персонал сваля екипировката си. Съответно може да се предполага, че частици, замърсяващи облеклото им, се пренасят във въздуха, когато се свалят маски, ръкавици и гащеризони.  

Резултатите подчертават важността на вентилацията, ограничаването на тълпите и санитарните усилия, казаха изследователите.  

Последни новини
Още от Новини от света