Кои са възможните наследници на Ким Чен Ун освен сестра му?

30-годишната сестра на севернокорейския лидер Ким Йо Чен е един от претендентите

Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg

Мистерията около здравето на Ким Чен Ун разкрива дълбока несигурност за приемствеността в Северна Корея осем години, след като Ким пое властта, пише Bloomberg.  

Семейството му управлява в продължение на седем десетилетия, като предава властта между наследниците мъже, както при други наследствени династии, но 36-годишният Ким все още няма обявен наследник. Собствените му деца са все още малки, а живите възрастни от управляващото семейство са изправени пред потенциални бариери. 

Ето някои възможни наследници: 

Ким Йо Чен, сестра 

Представител на управляващото семейство, отчасти личен асистент, 30-годишната Ким Йо Чен се превърна в един от най-близките помощници на по-големия си брат. 

По-рано този месец бе възстановена ролята ѝ като заместник член на Политбюрото на управляващата Работническа партия на Корея. В тази връзка тя е единствената наследница на Ким Чен Ир, освен Ким Чен Ун,  приближаваща се до реалната власт в режима. 

Тя е първият член на управляващото семейство, посетил Сеул и придружил Ким Чен Ун на срещите на върха с президента на САЩ Доналд Тръмп и китайския президент Си Дзинпин. Дали обаче патриархалният елит на Северна Корея ще подкрепи сравнително млада жена като следващия „върховен лидер на страната“ не е ясно. 

Още по темата

Ким Пьонг Ир, чичо 

Като последен жив син на държавния основател Ким Ир Сен 65-годишният Ким Пьонг Ир отдавна се бори за власт в Пхенян. Той е "отстранен" през 70-те години на миналия век с изпращане в поредица от чуждестранни дипломатически мисии, включително в Унгария, България, Финландия, Полша и Чехия. Името му обаче се появява отново, когато възникнат въпроси за приемственост.  

Пенсионирането на Ким Пьонг Ир и завръщането му в Пхенян миналата година го правят потенциален компромисен кандидат за мястото на Ким Чен Ун. Все пак не е ясно дали той има някаква подкрепа в ръководството. Някога той се е смятал за съперник на бащата на Ким Чен Ун и отсъства от публикации в държавните медии в продължение на десетилетия. Има непотвърдена информация, че сега е под домашен арест. 

Чо Рьон Хе, лидер №2 

Чо Рьон Хе, церемониалният държавен глава на Северна Корея и лидер №2, може да бъде друг компромисен кандидат, ако властовите брокери на страната предприемат несигурния път за избор на лидер извън семейството на Ким. Като член на Постоянния комитет на Политбюрото и бивш военен служител 70-годишният Чо има връзки с основните държавни центрове за власт.  

Може би по-важното е, че синът на Чо може да е женен за Ким Йо Чен - това написа журналистката на Washington Post Анна Фийлд в биографията на Ким Чен Ун през 2019 г. „Великият наследник“.  

Сайтът за мониторинг на Северна Корея NK News го определи като „най-реалистичния“ заместител сред тричленния Постоянен комитет. Смята се, че Чо е бил изпратен за превъзпитание през 2015 г., но се е върнал на власт няколко месеца по-късно, съобщават южнокорейските медии.  

Синът на Ким Чен Ун 

Мъжки наследник би осигурил най-конвенционалната наследствена линия в династия, управлявана от бащата на Ким Чен Ун и основана от дядо му. Южнокорейското разузнаване заяви, че Ким се е оженил за бившата певица Ри Сол Чу през 2009 г. и се смята, че имат три деца. 

Проблемът е, че децата все още не са официално споменати в държавните медии. Смята се, че най-голямото дете е момче, родено през 2010 г., според вестник „Донга Илбо“ в Южна Корея. А Денис Родман, бивша баскетболна звезда, която посети Северна Корея през 2013 г., смята, че той има и дъщеря. Това вероятно би наложило някое от децата да управлява под някаква форма на регент до навършване на пълнолетие.  

Ким Чен Чол, брат 

Ким Чен Чон, единственият жив брат на Ким Чен Ун проявява повече интерес към китарите, отколкото към политиката. Тае Йонг Хо, бившият дипломат №2 в посолството на Северна Корея в Лондон, който се оттегли в Южна Корея, веднъж заяви, че 38-годишният брат на Ким „не притежава официална титла“, добавяйки, че е „просто наистина талантлив китарист“.  

Ким Хан Сол, племенник 

Ким Хан Сол, роден през 1995 г., можеше да бъде първороден наследник, ако баща му Ким Чен Нам не беше изпратен в изгнание в китайския хазартен център Макао. Ким Чен Нам е по-големият полубрат на Ким Чен Ун и неговият най-сериозен съперник, който често е посещавал казина и от време на време е критикувал режима на по-малкия си брат.  

Всякакви надежди, че Ким Хан Сол може да се върне в Пхенян, бяха разбити през 2017 г., когато баща му беше убит на летището в Куала Лумпур. По-късно китайската полиция арестува няколко севернокорейци, изпратени в Пекин по подозрение, че имат намерение да убият Ким Хан Сол, съобщи южнокорейски вестник. Местонахождението му остава неизвестно. 

Последни новини
Още от Новини от света