Германия чака спад на икономиката с над 6% през тази година

Почти всяка трета компания в страната настоява за финансова подкрепа от държавата

Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg

Германия очаква влиянието от кризата с коронавируса да доведе до най-големия икономически спад на страната от края на Втората световна война насам, съобщава Bloomberg, като се позовава на добре запознат източник.

Брутният вътрешен продукт на най-голямата икономика в Европа ще се свие с 6.3% през тази година, твърди източникът на Bloomberg. Той е пожелал да запази анонимност, тъй като официалната прогноза на правителството за икономиката ще бъде публикувана в сряда. Говорителят на Министерството на икономиката отказа коментар по темата.

Подобна прогноза означава по-голям икономически спад от този по време на финансовата криза преди десетилетие. През 2009 г. германската икономика се сви с 5.7%.

Още по темата

Икономиката на страната търпи тежки удари, тъй като правителството в Берлин въведе ограничителни мерки за овладяване на разпространението на коронавируса. Предприятията и училищата бяха затворени, а пътуванията бяха спрени. Ето защо почти всяка трета компания в страната настоява за финансова подкрепа от държавата.

Сега Германия полага усилия да разхлаби мерките, но действа изключително предпазливо заради опасенията от нов пик на заразата, който би влошил кризата.

„Отчитаме стабилен спад на броя на новите случаи с коронавирус, но облекчаването на мерките от последните няколко дни все още не е оказало влияние“, коментира германският министър на икономиката Петер Алтмайер. По отношение на разхлабването на мерките той препоръчва да се действа много внимателно, така че да не се дава заден ход впоследствие.

Последни новини
Още от Новини от света