Борис Джонсън предупреди британците за възможен втори пик на пандемията

Премиерът се завърна на работа и призова мерките срещу Covid-19 да останат валидни в Кралството

Британският премиер Борис Джонсън. Снимка: Simon Dawson/Bloomberg Британският премиер Борис Джонсън. Снимка: Simon Dawson/Bloomberg

В първото си публично изявление, след като се завърна на работа, британският премиер Борис Джонсън призова гражданите на Великобритания да продължат да спазват мерките за социална дистанция, като отбеляза, че именно те държат пандемията под контрол, съобщава Bloomberg.

“Премахването на органиченията срещу разпространението на коронавируса води до риск от втора вълна на инфекцията и може да значи дори повече щети”, заяви Джонсън.

В изявление от Даунинг стриийт в понеделник премиерът се извини, че е бил далеч от работното си място “за по-дълго, отколкото би му се искало”. Той посочи, че Кралството е близо до края на “първа фаза” от разпространението на пандемията, като отбеляза, че сега кривата започва да се изглажда. “Това е момент на възможност. Това също така е момент на максимален риск”, заяви Джонсън.

Още по темата

Премиерът направи изявлението си точно месец, след като се самоизолира заради положителен тест за коронавируса и прекара едноседмично лечение в боница. Това принуди Джонсън да повери ръководството на страната на свой заместник в пика на разпространението на Covid-19. В неделя вечер той официално се завърна на Даунинг стрийт.

Изявлението на Джонсън беше сигнал, че той поема управлението отново и в същото време опит да се справи с нарастващите предизвикателства пред правителството. Сред обществото във Великобритания се заражда недоволство от затварянето на повече магазини, всички заведения и ресторанти и невъзможността за социални контакти. Собствениците на компании и членове на Консервативната партия, чийто лидер е премиерът, вече призоваха за възстановяване на икономическите процеси.

“Искам да задвижа икономиката възможно най-бързо, но отказвам да изоставя всички усилия и жертвите на британския народ, за да рискувам втора вълна на разпространение и огромни загуби на човешки животи”, коментира Джонсън и призова британците за търпение.

 

Последни новини
Още от Новини от света