Много компании няма да отворят отново след отмяната на мерките срещу Covid-19

Малките бизнеси ще трябва да се изправят пред новата реалност, която е голямо предизвикателство за повечето от тях

Снимка: Ezra Acayan Снимка: Ezra Acayan

Когато икономиките започнат да възстановяват дейност отново след отмяната на мерките срещу коронавирусната пандемия, много бизнеси ще останат затворени, защото ще изпитват трудности да се приспособят към новата реалност.

Това е опасението на глобална група за въстановяване, която помага на бизнесите да се справят след подобни кризи като тази около коронавируса, пише BBC.

Собствениците на малки компании са по-уязвими и вероятно ще трябва отново да се превърнат в предприемачи, за да оцелеят.

“Рестартирането на компаниите е много по-трудно, отколкото затварянето им”, твърди Международният институт за възстановяване при бедствия (DRI).

“Когато икономиката отвори отново, тя няма да се върне изведнъж към това, което някога е била”, заяви ръководителят на неправителствената организация. “Нашите навици вероятно ще се променят заедно с обема на портфейлите ни”, добавя той.

Мерките на правителствата срещу коронавирусната пандемия преместиха онлайн активности като пазаруването, гледането на филми, конферентни разговори, обучения и пр. Може да се окаже, че това не са краткосрочни тенденции и компаниите ще трябва да се адаптират отново, тъй като навиците на пазаруване на потребителите вече са променени.

Големите компании имат стабилни планове за действие в извънредни ситуации и силни програми за управление на риска, но по-малките дружества обикновено не предприемат подобни мерки.

“Тези бизнеси ще продължат да се борят и много от тях никога няма да отворят отново. Това, което видяхме след кризите в цялата общност в миналото, е, че всеки, който е собственик на малък бизнес, сега е предприемач отново и трябва да подходи към проблема от тази перспектива", обясняват от DRI.

Новото нормално

Според експерти много компании трябва да планират мерки като намалено работно време и предоставянето на възможност на служители да работят на повече смени.

Търговците на дребно трябва да се подготвят за повече дистанция между клиентите си, индивидуално опаковане на храна, както и да избягват предлагането на мостри на продукти. Те може би ще имат необходимост от конктретни политики, за да гарантират сигурност на клиентите и служителите си, включително стриктно допълнително почистване на обектите, предоставянето на предпазни облекла и маски за работещите в тях, редовно измерване на температурите им.

"Някои неща могат да се променят завинаги. Конференциите и големите събития вероятно ще бъдат отменени или рядко посещавани за дълго време. Това може да е двигателят за споделените работни пространства", смятат още от DRI.

Ако училищата останат затворени или преминат към редовни дни на обучение от вкъщи, работодателите също ще трябва да са по-разбиращи и гъвкави към работещите родители.

 

Последни новини
Още от Новини от света