Италия се размина с понижаване на кредитния рейтинг

S&P обаче понижи кредитния рейтинг на Гърция от положителен на стабилен BB-

Снимка: Bloomberg Снимка: Bloomberg

Кредитният рейтинг на Италия остана непроменен от S&P Global Ratings, съобщава Bloomberg. Основният аргумент е, че нетната позиция на външните кредитори и ниските нива на частния дълг от части компенсират високите нива на публичния дълг.

Оценката на Италия е BBB, като я делят обаче само две стъпки от промяна в „боклук“.  S&P запази отрицателните перспективи за южноевропейската страна, което означава, че рискът от понижение остава. Финансовото състояние на страната беше силно отслабено от разходите за справяне с коронавируса.

Дългосрочният рейтинг на Великобритания в чуждестранна валута, друга европейска държава, силно засегната от пандемията, също беше потвърден от S&P на ниво AA. БВП на кралството се свива с най-бързи темпове от десетилетия, като една четвърт от пазара на труда е фактически без работа, сочат последните официални данни.

Италия още преди пандемията носеше бремето на огромния си дълг, а ситуацията се влоши допълнително заради вируса и блокирането на икономиката.

Рейтингът на страната би могъл да бъде понижен, ако съотношението между държавния дълг и брутния вътрешен продукт не успее да премине към ясно забележим низходящ път през следващите три години или ако има значително влошаване на условията по заемите, които да застрашат устойчивостта на публичните финанси на държавата, обясняват от S&P.

Правителството на италианския премиер Джузепе Конте харчи милиарди евро за здравеопазване и подпомагане на компании и работници.

„С икономиката, която е изправена пред дълбока рецесия, дефицитът може да достигне повече от 6.3% от БВП през тази година, изтласквайки съотношението на дълга до 153%, заявиха от S&P.

Европейската централна банка тази седмица предприе стъпки, за да защити страни като Италия от последствията от понижаването на рейтингите им до „боклуци“. Тя разхлаби правилата и ще приеме обезпечение от банките за заеми въз основа на рейтингите им от 7 април. Този ход ще помогне на банките да имат достъп до така важната в момента ликвидност.

„Решението на ЕЦБ дава възможност на Италия да рефинансира дълга си при реални лихви от около 0%. Така в номинално изражение и при значително влошаване на разходите по заемите, Италия ще плати по-малко за обслужване на общия си дълг през тази година и в периода 2021-2023 г., отколкото е платила през 2019 г.“, обясняват от рейтинговата агенция.

Италианското правителство очаква икономиката да се свие с 8%, докато Bloomberg Economics прогнозира спадът на БВП през тази година да бъде 13%. Прогнозата на S&P е за свиване с малко под 10% през тази година и възстановяване с 6.4% през 2021 г., въпреки че размерът на икономиката на Италия вероятно ще остава под нивата от 2019 г. до началото на 2023 г.

Безработицата се очаква да се увеличи до 11.2% през тази година спрямо по-малко от 10% средно през 2019 г.

Конте обеща нови икономически стимули на стойност поне 50 милиарда евро във вторник в допълнение към пакета от 25 милиарда евро, одобрен миналия месец.

S&P заяви, че перспективите за Италия могат да бъдат повишени до стабилни, ако икономиката на страната се представи по-добре, отколкото се очаква, което би довело и до по-силна фискална позиция. Перспективите могат да бъдат преразгледани и, ако банковата система на Италия издържи пандемичния шок без съществено увеличение на необслужваните заеми или изчерпване на капиталовата й база.

Междувременно обаче S&P понижи кредитния рейтинг на Гърция от положителен на стабилен BB-. Fitch пък потвърди рейтинга на Нидерландия на AAA.

Последни новини
Още от Новини от света