Катастрофално влошаване на нагласите на германския бизнес

Индексът на бизнес климата Ifo достигна рекордно дъно през април

Снимка: Alex Kraus/Bloomberg Снимка: Alex Kraus/Bloomberg

Индексът на бизнес климата в Германия задълбочи спадовете си през април, тъй като голяма част от глобалната икономика остава затворена, а компаниите очакват продължителен период на понижено търсене, съобщава Bloomberg.

Индексът на института Ifo се понижава до 74.3 пункта, което е под очакванията на икономистите за 80 пункта и рекордно дъно за показателя. Въпреки че перспективата за поетапно отменяне на мерките срещу коронавируса вероятно е помогнала да се избегне по-рязък спад, то понижението на разходите на милиони служители и продължаващото разпространение на Covid-19 в някои от най-големите търговски дестинации на Германия, натежават върху увереността на бизнеса. Показателят, проследяващ бъдещите очаквания, се срива с над 10 пункта. 

“Настроенията в германските компании са катастрофални”, заяви президентът на Ifo Клеменс Фуест. “Компаниите никога не са били толкова песимистични относно предстоящите месеци. Коронавирусната криза поразява германската икономика с пълна мощ”, добави той.

Още по темата

Правителствата в Европа се опитват да преодолеят икономическия шок от мерките срещу пандемията с безпрецедентни стимули, като в четвъртък лидерите на Европейския съюз се договориха за нов пакет от мерки на стойност 540 милиарда евро. Германия от своя страна обеща безлимитни гаранции за заеми за малките компании, както и фонд за около 1 трилион евро за помощ на големите.

Все пак данните на Ifo от петък са поредния сигнал за задаваща се сурова рецесия, след като отделен показател в четвърък показа огромни спадове в активността в частния сектор в страните от еврозоната. Увереността на потребителите в Германия е на рекодно ниско ниво.

Изследването на Ifo, което обхваща 9 хиляди компании от различни индустрии, включително производствената, сектора на услугите и строителството, предполага, че най-лошото тепърва предстои. 

Последни новини
Още от Новини от света