Икономиката на най-пострадалата страна в региона от COVID-19 вече никога няма да е същата

Заради извънредното положение чешката компания CEZ AS не може да продаде активите си в Румъния

Снимка: Ioana Epure/Bloomberg Снимка: Ioana Epure/Bloomberg

Румъния се готви да отвори отново икономиката си след блокирането заради разпространението на коронавируса, но казва, че икономиката й никога повече няма да бъде същата, пише Bloomberg.

Най-пострадалата страна в Източна Европа от Covid-19 планира да засили местното производство, за да гарантира сигурността на доставките на храни, природен газ и медицинско оборудване, ако в бъдеще възникнат подобни проблеми. В същото време стимулите, които все още биха могли да обхванат и най-големите компании в Румъния, са също от съществено значение.

„Ясно е, че трябва да преосмислим индустриалното си производство“, заяви в четвъртък в интервю министърът на икономиката Виргил Попеску. По неговите думи страната ще се съсредоточи върху секторите, които показват добро представяне още преди кризата: енергетика, нефтохимикали и отбрана.

Пандемията принуждава правителствата и компаниите от Източна Европа до Югоизточна Азия да преосмислят достъпа си до най-важните неща като храни и лекарства. Спешната нужда от по-големи запаси и по-устойчиви вериги за доставки предизвиква дебат между икономисти и политици относно недостатъците на глобализацията и дали производството трябва да се намира по-близо до дома.

Докато Румъния прогнозира спад от само близо 2% на икономиката си през 2020 г., то анализаторите не са съгласни. Представянето на региона ще бъде най-лошото от разпадането на комунизма преди три десетилетия и Румъния ще бъде сред най-тежко засегнатите, особено след като бюджетният й дефицит вече беше най-големият Европейски съюз, обясняват от Capital Economics.

Икономистите смятат, че ограниченото пространство за отговор на настъпващата криза означава, че икономическото възстановяване ще бъде едно от най-лошото в Европа и ще се наблюдава свиване на икономиката в Румъния със 7.5%.

Досега Румъния е обявила стимули от 15 млрд. леи (3,4 млрд. долара) за малки и средни фирми. Някои компании, включително Renault, възобновиха дейността си преди повечето мерки за блокиране на икономиката постепенно да бъдат облекчени от средата на май.

„Около една трета от нашата икономика беше засегната, когато автомобилната индустрия и индустрията на хотелиерството спряха да работят“, каза Попеску. Той добави, че сега свиването на икономиката е по-слабо благодарение на рестартирането на работния процес в отделни сектори.

Извънредното положение в Румъния вече спря сделките по сливания и придобивания в енергийния сектор на фона на това, че чешката компания CEZ AS иска да продаде местните си активи.

„Не мисля, че е разумно никоя от страните да обмисля сделки, защото цените са изкривени. Сигурен съм, че CEZ ще успее да възобнови процеса. Искахме да сме сигурни, че няма да бъдем изненадани“, каза още Попеску.

 

Последни новини
Още от Новини от света