Милиони европейци разчитат на държавна помощ по време на кризата

Безработицата нараства във все повече държави в Европа

Снимка: Paul Hanna/Bloomberg Снимка: Paul Hanna/Bloomberg

Най-малко 18 милиона служители в Европа са били освободени временно или са били съкратени през последния месец, предава The Wall Street Journal.  

Щетите върху пазара на труда включват почти 50% безработни във френския частен сектор и 33% от всички ирландски работници.  

Европейските правителства се опитаха да минимизират икономическото въздействие на пандемията и да предотвратят масовите съкращения с програми, които покриват голяма част от заплатите на работещите в принудителен отпуск. Стойността на подобни мерки може да достигне 135 милиарда евро (146,66 милиарда долара) само в Германия, Франция и Испания. 

Въпреки широката държавна подкрепа обаче очакванията са загубите на работни места да продължат да се увеличават. Според McKinsey & Co. до 59 милиона работни места в ЕС и Великобритания са изложени на риск или 26% от общата заетост. Консултантската фирма изчислява, че подобен брой работни места, 54 милиона, са изложени на риск в САЩ. 

Още по темата

Дори в Швеция, където правителството разчита на доброволното социално дистанциране, работните места намаляват с бързи темпове. Статистическата агенция на страната заяви във вторник, че е имало 76 000 по-малко работещи през март, отколкото преди година. 

Тези цифри биха били още по-големи без държавна помощ за изплащане на заплати. 

За разлика от Германия и Италия, Великобритания нямаше подкрепени от държавата работни инициативи, а стартира програма, която отпуска 2 500 британски лири (3100 долара) на работник всеки месец, т.е. до 80% от възнаграждението, на предприятия, които в противен случай трябваше да намалят заплатите на служителите си.  

Програмата стартира в понеделник, привличайки заявления от 140 000 компании още в първия си ден. Британският министър на финансите Риши Сунак заяви, че схемата ще предпази над един милион работни места. 

Други казват, че програмата ще обхване още повече работници. Resolution Foundation изчислява, че програмата може да изплати заплатите на 8,3 милиона работници в пика на заразата, предотвратявайки евентуалното нарастване на безработицата до „катастрофалните“ 11,7 милиона. 

Френското правителство заяви в петък, че помага на 785 000 предприятия да изплащат заплатите на 9,6 милиона работници - почти половината от служителите в частния сектор. 

В Италия 250 000 предприятия, в които работят четири милиона работници, са кандидатствали за помощ до 7 април.  

В Германия Федералната агенция по труда е получила заявления от 725 000 компании да се възползват от програмата Kurzarbeit от 15 април. 

Ирландия е по-близо до САЩ в трудовите си закони, отколкото до голяма част от Европа, и отбеляза скок на безработицата, въпреки че стартира кратка работна програма. 40% от работната сила в Ирландия се подпомага от правителството. 

Последни новини
Още от Новини от света