Икономическата активност в еврозоната отчита рекорден спад заради мерките срещу коронавируса

Индексът на мениджърите по поръчките PMI в еврозоната се понижава до едва 13,5 пункта спрямо 29,7 от март

Снимка: Laurel Chor/Bloomberg Снимка: Laurel Chor/Bloomberg

Икономическата активност в частния сектор в еврозоната отчита безпрецедентен спад през април под въздействието на мерките за овладяване на разпространението на коронавируса, които поставят предизвикателства пред устойчивостта на бизнеса, информира Investor.bg.

Индексът на мениджърите по поръчките PMI в еврозоната се понижава до едва 13,5 пункта спрямо 29,7 от  март, съобщиха от IHS Markit в четвъртък. Показателят за сектора на промишлеността се понижава от 44,5 пункта през март до 33,6 пункта през април. Измерителят за сектора на услугите спада от 26,4 до 11,7 пункта. Така индексите остават дълбоко под ключовата линия от 50 пункта, която разделя свиването от разширяването.

Индексът на мениджърите по поръчките PMI за Германия се понижава от 35 до17,1 пункта през април. Показателят за секторът на промишлеността отчита спад от 45,4 до 34,4 пункта. Измерителят за сектора на услугите спада от 31,7 до 15,9 пункта.

Френският бизнес климат се влошава рязко през април. Той е спаднал до най-ниското си ниво от началото на проучванията през 1980 г., сочат данни на Националната статистическа служба във Франция Insee. Индексът, измерващ нивото на бизнес климата, се е понижил с 32 до 62 пункта, съобщава Die Zeit.

Икономическата активност във Франция регистрира спад с 35% спрямо периода преди въвеждането на ограничителните мерки през март. Insee не прогнозира тя да се възстанови скоро.

Още по темата

В тази безпрецедентна среда поведението на компаниите и потребителите трудно може да се предвиди. Френското правителство очаква брутният вътрешен продукт да се понижи с 8% през тази година.

Припомняме, че според проучвания на Френският институт за изследване на общественото мнение Ifop за Le Journal du Dimanche доверието в способността на правителството във Франция да се справи с коронавируса се е покачило до 46%. То се е повишило с 8-процентни пункта спрямо седмица по-рано. Въпреки това доверието намалява спрямо 4 седмици по-рано, когато е било 55%, съобщи Bloomberg.

Междувременно рейтингът на одобрение на френския президент Еманюел Макрон през април до голяма степен остава висок, както през март, на фона на коронавируса.

От друга страна във Великобритания, където извънредното положение беше удължено с още поне три седмици,  икономическата активност се е понижила с най-бързия си темп за последните поне 20 години, съобщиха от IHS Markit. Индексът на мениджърите по поръчките PMI на сраната спада от 36 пункта през март до 12,9 пункта през април. Показателят за промишлеността се понижава от 47,8 до 32,9 пункта. Измерителят на активността в сектора на услугите отчита спад от 34,5 до 12,3 пункта.

Цифрите показват, че икономическата активност е в по-лошо състояние сега отколкото по време на  финансовата криза от преди десетилетие. Управителят на Централната банка на Великобритания и Северна Ирландия Андрю Бейли каза през миналата седмица, че е разумно да очакваме икономически спад от 35% през второто тримесечие на годината.

 

Последни новини
Още от Новини от света