Осмо намаление на лихвите в Турция за по-малко от година

Турската централна банка понижи основната лихва от 9.75% до 8.75%

Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg

Турската централна банка понижи основните лихвени проценти за осми път в рамките на по-малко от година на фона на отслабващата лира, за да стимулира заемането на кредити и да смекчи икономическите последици от коронавирусната криза, съобщава Bloomberg.

Комитетът за парична политика, ръководен от гуверньора Мурат Уйсал, понижи основната лихва от 9.75% до 8.75%. Повечето икономисти, допитани от Bloomberg, прогнозираха понижение на лихвите с под половин процентен пункт.

Още по темата

Цикълът на облекчаване често оставя турската лира изложена на глобалните разпродажби. Въпреки това Уйсал настоява реалните разходи за заемите да паднат под нулата, като миналия месец премина към извънредно понижение на лихвите с един процентен пункт.

Междувременно международните резерви на страната намаляват поради намесата на държавни кредитори за подпомагане на лирата.

Лирата отслабна с почти 15% спрямо долара от началото на годината, като стойността ѝ се доближава до психологическото ниво от 7 лири за долар. Турската валута е най-зле представящата се на развиващите се пазари след южноафриканския ранд.

 

Последни новини
Още от Новини от света