Италия планира увеличение на дефицита до над 10% от БВП през 2020 г.

Администрацията на премиера Джузепе Конте подготвя нов пакет от стимули за 55 милиарда евро, твърдят запознати източници

Снимка: Francesca Volpi Снимка: Francesca Volpi

Италианското правителство очаква бюджетният дефицит да нарасне до над 10% от брутния вътрешен продукт през тази година заради влиянието на мерките срещу коронавируса, твърдят запознати източници, цитирани от Bloomberg.

Администрацията на премиера Джузепе Конте вече подготви икономически план, който трябва да бъде одобрен на среща на кабинета по-късно в сряда.

​Италианското правителство очаква бюджетния дефицит да нарасне до над 10% от БВП през 2020 г. Графика: Bloomberg

Очаква се правителството да поиска от парламента възможност за увеличение на бюджетния дефицит с около 55 милиарда евро, за да финансира нов пакет от стимули, предназначен за справяне с щетите от коронавирусната пандемия, твърдят запознатите източници.

Очакванията са БВП на Италия да се свие с около 8% през 2020 г., посочват още те. Според информацията правителствения план ще предвиди увеличаване на съотношението на дълга към БВП до 150-155%. Към момента дългът на Италия възлиза на 135% от БВП.

Още по темата

Във вторник Конте обеща нов пакет от стимули за най-малко 50 милиарда евро, след като отделен пакет от мерки за 25 милиарда евро беше одобрен от правителството миналия месец.

Италианската централна банка прогнозира икономиката на страната да се свие с около 5% през първото тримесечие, а очакванията на Bloomberg са за спад на италианския БВП от над 13% за цялата 2020 г.

 

Последни новини
Още от Новини от света