Еврокомисар: Мерките срещу Covid-19 трябва да се премахват координирано

Председателят на ЕК ще бъде домакин на глобална конференция за увеличаване на усилията в борбата срещу COVID-19 през май

Снимка: Jasper Juinen/Bloomberg Снимка: Jasper Juinen/Bloomberg

Спасяването на човешки животи е приоритет сега. За да не се застрашава постигнатият напредък, е изключително важно мерките за ограничение в Европа да се премахнат по координиран начин и на базата на научен подход. Това заяви Стела Кириaкиду, еврокомисар по въпросите на здравеопазването и безопасността на храните, пред Комисията на Европейския парламент, отговаряща за общественото здраве (ENVI).

“Европейският център за превенция и контрол на заболяванията (ECDC) работи с държавите членки по обща методология на Европейския съюз за докладване на смъртните случаи на COVID-19”, отбеляза Кириaкиду.

Тя се съгласи с членовете на ЕП относно необходимостта от производство на повече медицински консумативи в Европа, за да се разчита по-малко на вноса от държави извън ЕС.

“На 4 май председателят на Европейската комисия Урсулафон дер Лайен ще бъде домакин на глобална конференция за набиране на средства и увеличаване на усилията за борба с COVID-19, включително чрез спешна разработка на ваксина”, посочи още Кириaкиду.

Председателят на комисията ENVI Паскал Канфен припомни важни елементи от резолюцията, приета миналата седмица от Парламента, в която се изисква обща методология на ЕС за изчисляване на дяла на инфектираните и на смъртните случаи, свързани с COVID-19. В резолюцията се повдига и въпросът за наличието на лекарства, както и за необходимостта от европейска координирана стратегия за излизане от кризата.

Отговаряйки на въпроси на евродепутатите относно необходимостта от по-голяма солидарност и координация в ЕС, комисарят по управление на кризите Янез Ленарчич даде няколко примера за помощ между държавите членки, в рамките на ЕС, както и към съседни страни.

Той също така каза, че след изменението на програмата rescEU за справяне с извънредни ситуации в областта на общественото здраве, сега ЕС е много по-добре подготвен да реагира бързо и директно на молбите за помощ от държавите членки.

Последни новини
Още от Новини от света