Американски щат заведе дело срещу Китай заради Covid-19

Щетите от коронавируса в Мисури са сурови, заяви генералният прокурор на щата Ерик Шмит

Генералният прокурор на Мисури Ерик Шмит. Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg Генералният прокурор на Мисури Ерик Шмит. Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg

Американският щат Мисури съди китайското правителство по отношение на спряването му с коронавируса. Според щата заразата е довела до сурови икономически щети за жителите и компаниите в него, съобщава BBC.

Генералният прокурор на Мисури Ерик Шмит обвини Китай, че е направил твърде малко, за да спре разпространението на вируса.

Според Шмит икономическите загуби за жителите на щата достигат вероятно десетки милиарди долари.

“В Мисури влиянието на коронавируса е много реално - хиляди са заразените и много са смъртните случаи, семейства са разделени от близките си в критично състояние, малките компании затвориха, а живеещите от заплата на заплата не успяват да сложат храна на масата си”, посочи Шмит в изявление.

Още по темата

Според него китайското правителство е излъгало света относно опасността от  коронавируса и е направило твърде малко, за да ограничи разпространението на заразата.

Гражданското дело, заведено във вторник, е срещу китайското правителство, Китайската комунистическа партия, власти и институции в азиатската страна.

 

 

Последни новини
Още от Новини от света