Тръмп затваря временно границите на САЩ за имигранти

САЩ са най-засегнатата от коронавируса страна в света

Снимка: Tasos Katopodis/Bloomberg Снимка: Tasos Katopodis/Bloomberg

Американският президент Доналд Тръмп обяви, че временно ще спре имиграцията в САЩ. За целта той ще подпише указ, стана ясно от негова публикация в Twitter. Тръмп обоснова своя ход с последствията от коронакризата и необходимостта да се защитят работните места на американските граждани, пише Die Zeit.

Президентът не даде повече подробности относно това кои форми на имиграция ще са включени в обхвата на заповедта. Датата, от която постановлението трябва да започне да се прилага, остава неясна, както и правното основание за него.

Туристическите визи и дългосрочните бизнес визи не се считат за разрешителни за имиграция в САЩ. За разрешителни важат визите за постоянен престой, осиновяване в чужбина, определени работни визи и разрешения за пребиваване на съпрузи или роднини на американски граждани.

Още по темата

От края на март САЩ практически не издават визи. Засега посолствата и консулствата ще обработват молби само при спешни и обосновани индивидуални случаи, уточняват от Държавния департамент на САЩ.

Преди месец заради разпространението на коронавируса САЩ до голяма степен затвориха границите си с Мексико и Канада за пътнически трафик. Мярката обхваща неоснователните пътувания. Регламентът трябва да остане в сила до 30 дни от влизането си в сила (21 март - 21 април) и след това ще бъде преразгледан.

Още по темата

Според данни на университета „Джонс Хопкинс“ в Балтимор повече от 42 000 души в САЩ са починали в резултат на коронавируса, потвърдени са повече от 780 000 инфекции. Така САЩ се превръща в най-засегнатата от пандемията страна в света.

Кризата, причинена от пандемията, засегна тежко икономиката. Много компании се борят с по-слабо търсене в резултат на строгите ограничения. В рамките на месец повече от 22 милиона души в САЩ са се регистрирали като безработни. Съвсем наскоро компанията оза тдаване на коли под наем Hertz обяви, че планира да отстрани от длъжност 10 000 души в САЩ.

Последни новини
Още от Новини от света