Критики заливат здравните експерти заради мерките срещу Covid-19

Популистките политици поведоха кампаниите срещу медицинските представители

Антъни Фаучи, водещият експерт по инфекциозни болести в САЩ. Снимка: Oliver Contreras/SIPA/Bloomberg Антъни Фаучи, водещият експерт по инфекциозни болести в САЩ. Снимка: Oliver Contreras/SIPA/Bloomberg

Американците харесваха толкова Антъни Фаучи, че дори поставяха лицето му на различни сладки изделия. Сега част от тях призовават той да бъде уволнен, пише Politico.

Фаучи, водещият експерт по инфекциозни болести в САЩ, не е сам. Италианският му колега Уолтър Ричиарди понесе критики от полулисткия лидер на партия “Лига” Матео Салвини и неговите поддръжници, след като заяви, че мерките срещу разпространението на коронавируса в страната трябва да останат валидни по-дълго, за да се избегне втора вълна на заразата.

“Смятам, че е морално и професионално задължение на учените винаги да казват истината”, коментира Ричиарди пред Politico.

Коронавирусната пандемия постави учените в трудна ситуация. Малко известните доскоро епидемиолози и вурусолози сега са на първа линия пред камерите, настоявайки хората да останат по домовете си, а компаниите да продължат да не работят. Междувременно политиците прехвърлят отговорността именно на тях, като казват, че следват съветите на учените.

По-рано стана ясно, че германският експерт по обществено здраве Кристиан Дростен е получил имейл с критики, докато правителството на Великобритания заяви, че няма да обяви имената на експертите в своята Научно консултативна група за извънредни ситуации (SAGE) заради тяхната безопасност.

Още по темата

През уикенда гневни американци поискаха оставката на Фаучи, докато протестираха срещу мерките за социална дистанция в САЩ. В Италия бе подета война в Twitter срещу Ричиарди, след като Салвини критикува решението да не се отваря северния регион на Ломбардия.

Този популистки гняв, насърчен от водещи политици, е смесен с конспиративни теории за произхода на коронавируса и параноята срещу ваксините. “Това е рецепта за бедствие”, заяви психолог от Университета в Кеймбридж.

„Една много често срещана техника на хората, които се опитват да се противопоставят на неудобните за тях данни на науката, е да обвиняват учените, че са политизирани“, казва Стефан Левандовски, преподавател по когнитивна психология в университета в Бристол. Самият той се сблъска с подобна ситуация преди близо десетилетие, когато получава заплахи от скептиците по отношение изменението на климата.

Според него учените често са наясно, че ако кажат нещо, ще бъдат изправени пред редица обвинения, а ситуацията се влошава от днешните политици.

Въпреки това критиките не идват само от крайните групи. Във Великобритания например учените попаднаха под обстрела на общественото недоволство, защото изглежда са твърде близки до правителството.

“Когато видите предполагаемо независими медицински съветници на правителството да казват неистини за поддържане на политическия режим, чието одобрение рязко се понижава, вие трябва да кажете на тези съветници, че са изгубили подкрепата и доверието ви”, заяви редакторът на Lancet Ричард Хортън в неделя вечер след ежедневната пресконференция на живо, на която  заместник-главният санитарен лекар на Англия Джени Харис застана редом с министъра на образованието Гавин Уилямсън.

В понеделник Фаучи отговори на призивите на американците, искащи уволнението му, като заяви, че разбира гнева им.

„Мисля, че посланието е ясно и то е, че от мерките натежават на икономиката”, коментира той. "Но ако не поставим вируса под контрол, реалното възстановяване в икономически план няма да се случи", добави Фаучи.

 

Последни новини
Още от Новини от света