Туристическият сектор беше почти всичко за Испания

През 2019 г. Испания е привлякла почти 84 милиона посетители

Снимка: Angel Garcia/Bloomberg Снимка: Angel Garcia/Bloomberg

"Даваме всичко, за да имаме туристи!", гласи коментар на Жорди Местре за испанския ежедневник La Vanguardia отпреди няколко дни, който предизвика вълна от негодувание към директора на Сдружението на хотелиерите в Барселона. Критиките идват от гневни жители, страдащи от масовия туризъм в испанския крайбрежен град, но и от кмета Ада Колау, която през последните две години се опита да контролира броя на чуждестранните посетители със силата на многобройни ограничения, пише Карин Финкенцелер за Der Spiegel.

„Туристите си отиват вкъщи“ неотдавна се четеше по транспаранти, иззети по време на протести или окачени по стените на къщите. Радикални групи режеха гуми на коли под наем и автобуси. Кметът забрани строежи на нови хотели и се обяви срещу онлайн платформата за туристическо настаняване Airbnb, информира Финкенцелер.

"Сега Барселона иска много повече мир от когато и да било. В условията на пандемия туристопотокът секва. Тази година е пусто и в другите ваканционни дестинации, които обикновено започват сезона в седмицата преди Великден".

„Сега всички виждат значението, което туризмът има за обществото, икономиката и живота в градовете - казва ръководителят на асоциацията Жорди Местре.

Напоследък туризмът е допринесъл с повече от 14% за икономическата активност, отколкото всяка друга индустрия. За 2019 г. приносът възлиза на стойност 176 милиарда евро. Застоят, който се очаква да продължи с месеци, както и допълнителните разходи за здравеопазване и подкрепата на засегнатите компании и техните служители, на практика унищожават всичко, което Испания с цената на много усилия възвърна след разгара на финансовата криза през 2009 г.

Още по темата

Финкенцелер припомня, че през 2009 г. бюджетният дефицит на Испания е бил в размер на 11,3% от брутния вътрешен продукт (БВП). Според изчисленията на бизнес асоциацията CEOE тази празнина сега отново се отваря, след като през 2019 г. БВП се е свил с 2,64%. В зависимост от това колко дълго ще продължи коронакризата, БВП няма да се повиши с 1,8%, каквито бяха първоначалните прогнози, а ще се срине с 5-9%, като бюдежният дефицит тази година се предвижда да бъде съответно 7,5-11%, предава Die Zeit.

"Икономическите експерти базират своите изчисления много повече на туристическия сектор, отколкото, например, на автомобилната индустрия, която е в застой. Освен факта, че дъщерната компания на Volkswagen - Seat, произвежда вентилатори в Марторел близо до Барселона. Дори прекъснатите вериги на доставки са по-лесни за възобновяване от дейността на спрените от експлоатация самолети и тази на хотелиерите. Особено след като пътниците трябва да седят близо един до друг, а едва ли някой си представя това точно в момента", става ясно от материала.

Министърът на туризма Рейес Марото се опитва да подхожда оптимистично в ситуацията. Тя припомня, че туризмът е бил и ще бъде един от "двигателите на икономическото възстановяване" след последната криза. "Въпреки това тя също не е в състояние да посочи колко време е необходимо за това. Представителите на индустрията не си правят илюзии", отбелязва Финкенцелер.

 „По-голямата част от нашите клиенти идват от англосаксонския регион, от Германия или Скандинавия“, обяснява Жорди Местре, като допълни, че туристите планират ваканцията си месеци предварително. Това в момента е невъзможно. Освен това той подчертава, че хората по света биха загубили доходи в резултат на кризата.

Още по темата

"Ето защо много представители на туристическия сектор очакват резервации по-скоро за края на есента. Само на Балеарските острови, заедно с най-атрактивната за туристи дестинация Майорка, се очакват 6,1 милиарда евро по-малко приходи".

Туристическата индустрия бе заменила бума в сектора на недвижимите имоти, който преди началото на финансовата криза в Европа ускори годишните темпове на растеж на икономиката на Испания с над 3%, но след това отчете спад. Испания се е възползва особено от факта, че много туристи се отклониха от дестинации в Северна Африка след терористичните атаки и също избягваха Турция заради политическите катаклизми там като опита за държавен преврат. През 2019 г. Испания е привлякла почти 84 милиона посетители, посочва в анализа си авторът.

"Разбира се, икономиката на Испания сега е по-диверсифицирана и стабилна в много области, отколкото през 2008 г.".

Междувременно държавата въведе пакет от стимули на стойност 200 милиарда евро в борбата с коронавируса. С мерките, които вече са приети, Съюза на предприемачите в Испания вече прогнозира, че държавният дълг ще се увеличи със 108 -115% от БВП.

Дори ако икономиката на Испания отново се ускори през следващата година и нарасне с 5%, икономисти предупреждават, че разходите извън преодоляване на пандемията трябва да бъдат сведени до минимум, пише Der Spiegel.

Последни новини
Още от Новини от света