Пандемията е стрес тест за дигиталното ни бъдеще

Вече някои компании имат визия как да променят своята дейност дори след вируса

Снимка: BloombergChris Ratcliffe/Bloomberg Снимка: BloombergChris Ratcliffe/Bloomberg

Карантината, обхващаща голяма част от световната икономика, предизвика стрес тест в реално време на дългоочакваното дигитално бъдеще, пише Bloomberg. 

Виртуалните обеди замениха офис сбирките; училищата минаха на онлайн обучение; Международният валутен фонд тази седмица ще провежда своите пролетни срещи онлайн и Върховният съд на САЩ за първи път ще изслуша аргументи по телефона и ще позволи излъчване на живо. 

Милиони губят работата си като сервитьори, стюардеси, инструктори по пилатес и т.н. Това означава, че поддържането на онези сектори, които могат да функционират онлайн, никога не е било по-важно за глобалната икономика, изправена пред един от най-мрачните периоди след Голямата депресия. 

Определянето на точния размер на дигиталната икономика не е лесно. Конференцията на ООН за търговия и развитие изчислява обхват от 4,5% до 15,5% от глобалния брутен вътрешен продукт. Въпреки че това варира в зависимост от страната, е ясно, че компаниите и нациите, които успеят да мигрират най-голяма част от търговията си към онлайн пространството, ще успеят да намалят и щетите. 

По-евтината интернет връзка даде възможност за експлозивен растеж на онлайн инструментите, което позволява офисна работа да се извършва от дома, а мениджъри и собственици на бизнеси на поддържат връзка с персонала. 

Потреблението на Microsoft Teams скочи до нов дневен рекорд от 2,7 милиарда минути за срещи на един ден, което е 200% увеличение спрямо 900 милиона минути на 16 март, заявиха от компанията на 9 април.  А Zoom прерасна от 10 милиона потребители на ден до над 200 милиона. 

„Zooming се превърна в нов глагол“, заяви Майкъл Боуес, адвокат и съвместен ръководител на Outer Temple Chambers в Лондон. Той и неговите колеги виртуално пият чай в 16:00 всяка сряда, когато всеки носи чай и торта за общ чат по неработни въпроси. 

Вече някои компании имат визия как да променят своята дейност, дори когато вирусът забави разпространението си.  

Някои обмислят намаляване на разходите за пътувания и недвижими имоти за сметка на инвестирането в по-добри технологии и създаване на домашни офиси, заяви Сатиш Шанкар, регионален управляващ партньор на Bain & Company Asia-Pacific.  

По показатели като онлайн правителствени услуги, интернет връзка и дял на хората, които вече работят от дома, скандинавските нации имат най-голяма онлайн готовност. 

В икономически богатите икономики като Япония и Южна Корея най-засегнатите сектори не могат лесно да преминат към отдалечен режим на работа, според базирания в Лондон икономист от HSBC Джеймс Померой.  

Но вероятно никой сектор не е толкова засегнат, колкото образованието. Закриването на училищата засяга 90% от учениците в света или над 1,5 милиарда души според ЮНЕСКО. Това принуди учителите да се занимават с онлайн курсове без подготовка, а това има последствия за широката икономика, тъй като родителите са принудени да адаптират работния си график според нуждите на децата си. 

По-бедните деца са най-силно засегнати, тъй като семействата или трябва да споделят устройства, или изобщо нямат такива. Семейства, в които родителите трябва да излязат от дома си за работа и не могат да контролират обучението на детето си, също са силно засегнати. 

Последни новини
Още от Новини от света