Коронакризата - напредък в дигитализацията, но и структурен дисбаланс

Подчиняването на цифровите възможности на капиталистическото максимизиране на печалбата доведе до дълбока структурна криза

Снимка: Pixabay Снимка: Pixabay

Дигиталните технологии позволяват тясна комуникация въпреки забраната за физическа близост, затварянето на университети, училища, фабрики и различни културни, социални и политически дейности. Не само младите хора използват възможностите за работа в киберпространството, пише Rote Fahne News.

"В момента стотици хиляди служители работят в условията на домашен офис, което осигурява по-добра защита срещу пандемията. Децата поддържат връзка със своите баби и дядовци чрез Skype. Други  се организират да спортуват едновременно от разстояние с инструкции от YouTubе. Онлайн, чрез различни социални мрежи и приложения, се активизират дарители и организации с нестопанска цел в помощ на хората в нужда. Все по-често се провеждат дистанционни дискусионни и образователни събития. Възможни са посещения на концерти и музеи", става ясно още от публикацията.

Още по темата

"Това е само малък избор от разширените възможности, които дигитализацията предлага. Масовота информация може да се обменя в реално време, производството може да бъде координирано и постоянно оптимизирано. Това е важна материална подготовка за световна система за сътрудничество между отделните държави", се посочва в анализа.

Още по темата

"Но при днешните капиталистически условия революционните производителни сили едновременно се превръщат и в разрушителни. Например, когато родителите трябва да съчетаят грижите за децата си с дистанционната форма обучение, това увеличава изпитанията пред тях  - особено когато милиони деца и юноши са подтикнати към пристрастяване от компютърни игри и са масово повлияни от агресия. Или когато реакционните идеи, фашистката пропаганда и порнографията заливат аудиторията и тя е уязвима от огромната манипулация на общественото мнение", става ясно от материала на германската медия.

[related_articles]Така според Rote Fahne News благословията на домашния офис бързо се превръща в проблем, ако много компании продължат да поддържат този модел на работа след коронакризата. Освен ако работното време и процеси не се организират в съвсем друга система и ред, за да се адаптират към нова действителност.

Още по темата

"Подчиняването на цифровите възможности на капиталистическото максимизиране на печалбата доведе до дълбока структурна криза. Във взаимодействие с други структурни и настоящата глобална икономическа и финансова криза това застрашава стотици хиляди работни места", информира Rote Fahne News.

Последни новини
Още от Новини от света