Рияд и Москва обмислят допълнителни съкращения на производството на петрол

Споразумението на ОПЕК+ не успя да прекрати спада в цените на черното злато

Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg

Саудитска Арабия и Русия сигнализираха, че може да преминат към допълнителни съкращения на производството на петрол, след като последното споразумение в рамките на Организацията на страните износителки на петрол и нейните партньори не успя да прекрати спада в цените на черното злато, съобщава Bloomberg.

Двете страни “продължават да следят отблизо петролните пазари и са готови да предприемат съвместно допълнителни мерки с ОПЕК+ и останалите производители, ако има необходимост”, посочиха руският енергиен министър Александър Новак и саудитският му колега принц Абдулазиз бин Салман в съвместно изявление.

Производството на петрол се понижи с 10%, след като в неделя групата постигна споразумение за безпрецедентно свиване с 9.7 милиона барела на ден. Въпреки това историческите съкращения няма да успеят да компенсират очакваното понижение в търсенето заради коронавирусната пандемия. В четвъртък ОПЕК изрази очаквания търсенето на суров петрол да се понижи до най-нискоро ниво от три десетилетия.

Съвместното изявление на Рияд и Москва следва по-ранните коментари на саудитския принц, който заяви, че страната е готова да понижи допълнително производството при необходимост, когато членките на ОПЕК+ се съберат отново през юни. “Гъвкавостта и прагматичността ще ни позволят да продължим да правим небоходимото”, посочи той в неделя.

Още по темата

Дори членовете на ОПЕК да приложат изцяло споразумението, те ще продължат да произвеждат повече от необходимото на пазара за второто тримесечие, сочат оценки на картела.

В сряда цената на WTI падна до под 20 долара за барел за пръв път от 2002 г. насам. Сривът в цените е одобено болезнен за Русия, като въз основа на данни на руското финансово министерство Bloomberg изчислява, че страната ще получи по по-малко от долар за всеки изнесен барел петрол.

 

Последни новини
Още от Новини от света