САЩ с опасения, че Китай не се придържа към забраната за тестване на ядрени оръжия

Притесненията произтичат от висока активност в китайската тестова площадка „Лоп Нур“

Снимка:  Chris Ratcliffe/Bloomberg Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg

Китай може тайно да провежда ядрени изпитания с много ниска експлозивна сила въпреки твърденията на Пекин, че стриктно се придържа към международно споразумение, забраняващо всички ядрени изпитания. Това става ясно от нов доклад за контрол на оръжията, който се публикува от Държавния департамент на САЩ, предава The Wall Street Journal.  

Докладът не представя доказателства, че Китай нарушава обещанието си да спазва споразумението, но цитира редица дейности, които "предизвикват опасения", че Пекин може да не се придържа към забраната за тестване на ядрени оръжия. 

Притесненията произтичат от висока активонст в китайския тестов площад „Лоп Нур“, обширните разкопки в обекта и предполагаемото използване на специални камери за задържане на експлозиви. 

Друг фактор, подхранващ американските подозрения, е прекъсването в минали години на предаването на данни от станции за наблюдение на китайска територия, които са предназначени за откриване на радиоактивни емисии и сеизмични вълни. 

Твърдението на администрацията на Тръмп е включено в некласифицирано обобщение на годишния преглед на международното спазване на споразуменията за контрол на оръжията.

Междувременно президентът Тръмп се стреми да започне преговори за ядрено оръжие с Пекин с надеждата да договори нова ядрена сделка, която също да включва Русия, и обхваща всички ядрени оръжия. 

Посолството на Китай във Вашингтон не даде становище по въпроса. 

Някои бивши служители за контрол на оръжията заявиха, че администрацията на Тръмп изглежда е по-загрижена да спечели точки срещу Китай, отколкото да разрешава потенциални спорове чрез дипломация. 

"Ако САЩ имат опасения, че изпитанието е извършено от Китай, трябва да обсъдим нашите опасения с Пекин и да помислим за начини за изграждане на увереност, че подобни тестове не се случват", заяви Стивън Андреасен, който бе длъжностно лице на Съвета за национална сигурност по контрола на оръжията по време на администрацията на Клинтън. 

В основата на спора е Договорът за цялостна забрана на ядрените изпитания, сключен през 1996 г. Той позволява да се извършат редица дейности за гарантиране на безопасността и надеждността на ядрените оръжия.

Договорът не е юридически в сила, тъй като не са го ратифицирали достатъчно страни, въпреки че основните сили, включително САЩ и Китай, твърдят, че спазват условията му. И въпреки че Вашингтон и Пекин са подписали споразумението, нито един не го е ратифицирал. 

Американската агенция за военно разузнаване миналата година твърдеше, че Русия е нарушила споразумението в площадката си за ядрени изпитания в Новая Земля, отдалечен архипелаг над Арктическия кръг, въпреки че не посочи период, в който това може да се е случило. 

Последни новини
Още от Новини от света