Италианците все още не знаят дали летният сезон може да бъде спасен

Туристическият сектор в страната представлява 13% от БВП

Снимка: Giulio Napolitano/Bloomberg Снимка: Giulio Napolitano/Bloomberg

С наближаване на лятото няма индикации, че пандемията от коронавирус ще бъде изкоренена и италианците започват да се питат дали ще е възможно да има летен сезон, пише Bloomberg. 

„Това лято ще отидем на плажа“, заяви заместник-министъра на културата и туризма в Италия, като добави, че правителството ще осигури адекватни мерки за безопасност. 

Подобно на други европейски правителства, Италия се опитва да намери начин да облекчи ограниченията и да възстанови икономиката, като същевременно управлява риска от възобновяване разпространението на вируса.

Още по темата

За Италия туризмът е много важна част от икономиката, като представлява 13% от БВП. Налице е обаче огромна несигурност дали чуждестранните посетители ще се завърнат в скоро време и страната може да се окаже, че разчита само на италианците да посещават плажовете й това лято. 

Това обаче все още не е ясно как ще стане, тъй като ограничителните мерки трябва да приключат на 3 май, но няма препоръки как ще се преминава към постепенно отваряне на бизнеса. 

За 30 000 оператори на плажовете в Италия въпросите без отговор варират от какво да правят, ако клиент се разболее до това как баните и душовете трябва да се почистват, както и до това дали храната може безопасно да бъде сервирана. И изглежда никой не как би се прилагало социалното дистанциране в тази ситуация.

В италианските медии се срещат предположения, че могат да бъдат въведени различни часове за достъп до плажовете, осигуряване на дезинфектанти и на повече охранители с цел прилагане на правилата за дистанциране. 

За сега има информация, че за региона на Венето заявките от германци са със 7% по-малко, което е сигнал, че туристите все още са в режим на изчакване. 

 

Последни новини
Още от Новини от света