Гърция изготви спешен план за справяне с коронавируса в бежанските лагери

Над 500 експерти са работили над плана, чието кодово име е „Агнодика“

Снимка: Konstantinos Tsakalidis/Bloomberg Снимка: Konstantinos Tsakalidis/Bloomberg

Ако коронавирусът се разпространи в гръцките лагери, например в лагера "Мория" на остров Лесбос, населени с мигранти и бежанци, последствията може да са катастрофални. При възникване на извънредна ситуация, провокирана от пандемията, гръцкото правителство планира да евакуира заболелите и тези, които имат потенциал да бъдат заразени. Корабите и спортните стадиони ще са сред използваните за евакуация места, пише Der Spiegel.

Над 500 експерти са работили над плана, чието кодове име е „Агнодика“ (името на първата древногръцка лекарка) .

В документа, съставен от 17 страници, правителството очертава подхода на властите в случай, че коронавирусът се разпространи в бежанските лагери в контитентална Гърция или в лагерите на местните острови. Мерките са обособени в няколко стъпки:

- Властите затварят лагерите. Полицията осъществява контрол на два контролно-пропускателни пункта и налага полицейски час.

- Обозначава се мястото на т.нар. „огнище на заразата“. Там новопристигналите могат да бъдат тествани за вируса и могат да бъдат поставени под карантина. Този сценарий вече се прилага в лагерите на Егейско море.

- Лицата, търсещи убежище, вече не могат да напускат лагерите. Служителите на хуманитарни организации могат да влизат там само със специално разрешение. В лагерите има само лекари, полицаи и охранители.

- Изграждат се своебразни здравни станции, които се състоят от кабинет за изследване, зона за рехабилитация и отделно място, където 30 души ще бъдат поставяни под карантина.

- Ако вирусът се разпространи бързо, болните трябва да бъдат напълно изолирани от здравите хора. В зависимост от съотношението между броя на болните и здравите, по-малката група бива евакуирана.

Още по темата

Правителството цели да изведе 2300 особено уязвими кандидати за убежище от лагерите и да ги настани в хотели в континенталната част. Това са по-възрастни мигранти и такива с хронични заболявания и предишни заболявания. Преразпределението предстои да се случи след православния Великден. Международната организация по миграция, неправителствени организации и Европейската комисия оказват натиск върху Гърция в тази посока отдавна.

Десет държави от ЕС се съгласиха да приемат общо 1600 деца и юноши без придружител от гръцки бежански лагери. Досега нямаше особено развитие по този въпрос. Сега обаче Германия и Люксембург поставят началото.

Още по темата

Припомняме, че в сряда Жан Аселборн, министър на външните работи и европейските въпроси и министър на миграцията и убежището на Великото херцогство Люксембург, призова държавите от Европейския съюз (ЕС) за повече инициативност и споделена отговорност в рамките на спора и правилата за приемането на деца бежанци без придружител от гръцките лагери. „Ако малка държава като Люксембург би могла да направи това, други страни също ще трябва да го сторят“, заяви Аселборн в рамките на телевизионно обръщение.

Последни новини
Още от Новини от света