Лондон и Брюксел се върнаха на масата за преговори. Какво се случва с Brexit?

ЕС и Великобритания се стремят да постигнат напредък в разговорите до юни

Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg

Европейският съюз и Великобритания заявиха, че ще търсят “осезаем напредък” до юни в преговорите относно бъдещите им отношения, след като коронавирусната пандемия доведе до принудително замразяване на планираните разговори, съобщава Bloomberg.

Главният преговарящ на ЕС Мишел Барние и британският му колега Дейвид Фрост проведоха “конструктивен” видео разговор в сряда, посочиха двете страни в съвместно изявление. От него става ясно още, че Брюксел и Лондон са постигнали съгласие да продължат формалните преговори чрез видео конференции.

“Нуждаем се от реален, осезаем напредък до юни”, написа Барние в Twitter. “Трябва да имаме напредък във всички сфери”, добави той.

Заради коронавирусната криза ЕС и Великобритания разполагат с по-малко време, за да изгладят бъдещите си различия, а Лондон вече заплаши, че ако няма прогрес до юни, ще започне подготовката си за раздяла с блока без споразумение.

Междувременно нарастват спекулациите, че Великобритания ще отложи финалната си раздяла с ЕС, насрочена за края на годината, за да може да договори търговско споразумение. За момента британското правителство продължава да отрича тази възможност, включително това направи и Фрост в сряда.

Трите кръга на преговорите между Брюксел и Лондон ще се проведат в седмиците на 20-ти април, 11-ти май и 1-ви юни.

Ако двете страни не постигнат споразумение до края на годината, Великобритания ще започне да търгува със страните членки на блока по правилата на Световната търговска организация, което ще значи завръщане на митата и квотите.

 

Последни новини
Още от Новини от света