Вносът и износът на Китай се свиха с по-малко от очакваното въпреки пандемията

Световната търговска организация смята, че тази година може да се наблюдава най-лошия срив в международната търговия след Голямата депресия

Снимка: Bloomberg Снимка: Bloomberg

Търговията в Китай се представя по-добре от очакваното през март, като износът и вносът намаляват по-малко от очакваното дори когато коронавирусът предизвика спиране на работата на бизнеса по света, съобщава Bloomberg.

Китайският износ намаля с 6.6% през март спрямо година по-рано, докато вносът се сви с 0.9%. За сравнение икономистите очакваха износът да отчете спад с 13.9%, а вносът – с 9.8%.

Търговският баланс на Китай се сви до 19.9 млрд. долара през последния месец. Данните показват, че глобалните вериги за доставки могат да се адаптират по-добре, отколкото се смяташе по-рано, както и че постепенният рестарт на икономиката на Китай продължава. В същото време пълният ефект от срива в търсенето в развитите икономики като САЩ и Европа може да не се вижда още в търговските данни на Китай.

Още по темата

„Очакваното понижение на износа не беше отразено напълно в данните и второто тримесечие може да бъде много по-лошо“, смятат от Mizuho Securities Asia Ltd. В Хонконг.

Ситуацията около разпространението на коронавируса в Китай се подобрява, но все повече чуждестранни пазари за страната са затворени. Това ще засегне не само търсенето на китайски стоки, но също така може навреди и на предлагането на суровини и междинни компоненти.

„Ще видим сериозен ефект върху износа за април, освен ако светът не облекчи мерките за социално дистанциране“, коментира Ирис Пан, икономист в ING в Хонконг.

Миналата седмица Световната търговска организация заяви, че тази година може да се наблюдава най-лошия срив в международната търговия след Голямата депресия. Техният оптимистичен сценарий е за спад от 13% в обема на международната търговия със стоки през 2020 г. при свиване с 12% по време на финансовата криза през 2009 г. Песимистичният им сценарий показва, че обемът на световната търговия със стоки ще намалее с 32% през тази година.

Последни новини
Още от Новини от света